Winterdromen van Tsjaikovski
10 t/m 12 oktober - Amsterdam, Eindhoven en Heerlen
Borodin / Tanaka met Ralph van Raat / Tsjaikovski
-
Orkest 63 pers.
-
Pauze 1×
In 1866 oordeelden nationalistische collega's van Tsjaikovski dat zijn Eerste symfonie 'te westers, te smeuïg, te sentimenteel' was. Ironisch genoeg is Tsjaikovski vandaag de dag juist de meest geliefde Russische componist. Zijn Eerste symfonie, ook wel bekend als 'Winterdromen', belichaamt typisch Tsjaikovski: weemoedig, hartstochtelijk en vol meeslepende melodieën. In 1886 prees Tsjaikovski op zijn beurt zijn oudere collega Borodin, met name zijn werk 'In de steppen van Centraal Azië'. Laat je betoveren door de symfonische winterdromen en panoramische muzikale uitzichten uit het oude Rusland. Pianosolist Ralph van Raat, geprezen om zijn 'sensationele luciditeit' door de Volkskrant, vertolkt een gloednieuw Pianoconcert van Karen Tanaka, een componiste die ooit de Gaudeamus Award won met haar pianoconcert 'Anamorphose'. Dit hartverwarmende concert wordt geleid door de jonge Belgische maestro Martijn Dendievel. Mis deze betoverende muzikale ervaring niet!
Op 10 oktober kun je vooraf aan de voorstelling in het Muziekgebouw aan 't IJ een inleiding en openbare repetitie bezoeken. Voor meer informatie kijk op de site van het Muziekgebouw.
Inleiding | 16:30 – 17:00
Openbare repetitie | 17:15 – 18:15
Programma
In de steppen van Centraal Azië |
Borodin
|
---|---|
Techno Etudes IV, for piano and orchestra (wereldpremière) | Tanaka |
Symfonie nr. 1 'Winterdromen' |
Tsjaikovski
|
Waarom je Symfonie nr. 1 'Winterdromen' van Tsjaikovski niet mag missen!
De symfonie belichaamt de kenmerkende stijl van Tsjaikovski, met zijn romantische expressie en lyrische melodieën. Het is een klassiek voorbeeld van Russische romantische muziek en heeft een blijvende invloed gehad op latere componisten.
Winterdromen van Tsjaikovski roept levendige beelden op van winterlandschappen en dromerige scènes, waardoor de luisteraar wordt ondergedompeld in een wereld van fantasie en verbeelding. Het vermogen van Tsjaikovski om met muziek beelden en emoties op te roepen, maakt deze symfonie tot een krachtige en betoverende ervaring.
Hoewel Tsjaikovski zelf geen specifiek verhaal heeft verbonden aan de symfonie, wordt het vaak geïnterpreteerd als een weerspiegeling van zijn eigen innerlijke strijd en emoties. Hij componeerde deze symfonie in een moeilijke periode van zijn leven, gekenmerkt door twijfel, eenzaamheid en een zoektocht naar zijn eigen artistieke stem. Sommige delen van de symfonie kunnen worden gezien als uitingen van deze innerlijke strijd, terwijl andere delen juist hoop en verlangen naar vreugde uitdrukken.
Achtergrondinformatie
Tickets & Uitvoeringen
20:15
Amsterdam
20:15
Eindhoven
20:00
Heerlen