Ralph van Raat

Ralph van Raat

Solist

Biografie Ralph van Raat

Pianist en musicoloog Ralph van Raat studeerde piano aan het Conservatorium van Amsterdam bij Ton Hartsuiker en Willem Brons, en Muziekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Hij sloot beide studies Cum Laude af. In het kader van zijn pianostudie studeerde hij bij Claude Helffer in Parijs, Ursula Oppens in Chicago (Northwestern University) en Pierre-Laurent Aimard in Keulen (Hochschule für Musik Köln).

Ralph van Raat behaalde prijzen bij diverse concoursen, zoals de tweede prijs en de Donemus-Prijs van het Prinses Christina Concours, de Stipendiumprijs Darmstadt tijdens de Internationale Ferienkurse für Neue Musik te Darmstadt, de eerste prijs bij het Internationale Gaudeamus Vertolkers Concours, de (Philip Morris) Kunstprijs, de Elisabeth Everts Prijs, een internationale Borletti-Buitoni Fellowship, de Philip Morris Kunstprijs, de VSCD Klassieke Muziekprijs, de Prijs Klassiek van de NTR en De Ovatie 2019.

Van Raat geeft solorecitals en concerten met orkest in Europa, het Midden-Oosten, Azië en de Verenigde Staten. Hij speelde als solist met onder andere het Koninklijk Concertgebouw Orkest, de Los Angeles Philharmonic,  de BBC Symphony Orchestra, London Sinfonietta, De Filharmonie van Antwerpen, de Cape Town Philharmonic, China National Symphony Orchestra, Cairo Symphony Orchestra, Melbourne Symphony Orchestra en het Radio-Sinfonie-Orchester Frankfurt. Hij werkte daarbij met dirigenten als Valery Gergiev, David Robertson en Peter Eötvös. Een groot aantal concerten is uitgezonden door binnen- en buitenlandse radio- en televisieomroepen.

Van Raat bracht een groot aantal internationaal succesvolle CD’s op de markt op verschillende labels, waarvan een groot aantal binnen- en buitenlandse bestsellers waren. Sinds 2006 heeft hij een opnamecontract bij Naxos International.

Ralph van Raat werkte samen met een groot aantal componisten zoals John Adams, Louis Andriessen, Gavin Bryars, Joep Franssens, Arvo Pärt, Tan Dun en John Tavener. Ook heeft een groot aantal componisten werk aan hem opgedragen.

In 2003 is Ralph benoemd tot Steinway Artist. Hij is naast zijn concertpraktijk verbonden als docent hedendaagse pianomuziek aan het Conservatorium van Amsterdam en aan de postgraduate opleiding van de Accademia di Musica di Pinerolo (Turijn, Italië).

In zijn vrije tijd vliegt Ralph graag; hij heeft een Commercial Pilot Licence met een Complex Aircraft endorsement en een Instrument Rating. Hij vliegt regelmatig passagiers voor Special Air Services vanaf Teuge en Lelystad.

“…the good performance [of Frédéric Devreese’s Piano Concerto No. 4] with the Royal Concertgebouw Orchestra, especially by the excellent soloist Ralph van Raat.” 

– NRC Handelsblad.

Concerten