Empty Mind Cvd H 002978 LR1

Innovatiecentrum MCICM

Maastricht Centre for the Innovation of Classical Music: Philinnovation

Philzuid als labaratorium met Maastricht Centre for the Innovation of Classical Music

Op 1 september 2018 startte het nieuwe Maastricht Centre for the Innovation of Classical Music (MCICM): een interdisciplinair onderzoekscentrum dat vernieuwingen in de klassieke muzieksector ondersteunt. Het is een samenwerking tussen Philzuid, Universiteit Maastricht en Zuyd Hogeschool.


Quote

'Het doel van MCICM is om vernieuwing in het symfonieorkest te bewerkstelligen. In samenwerking met onderzoekers ontwikkelen we nieuwe businessmodellen om publieksverbreding te realiseren'

Stefan Rosu (intendant Philzuid)


Philzuid voelt constant de noodzaak om te vernieuwen

De klassieke muziekwereld staat voor uitdagingen. De noodzaak om te innoveren en maatschappelijk relevant te zijn en te blijven is duidelijk. Het MCICM onderzoekt de relatie tussen de veranderende klassieke muziekpraktijk en de maatschappelijke context waarin dit plaatsvindt. Daarnaast worden er voorstellen gedaan voor nieuwe concertformules die Philzuid in de praktijk brengt.

Het MCICM is een initiatief van Stefan Rosu, intendant en bestuurder van Philzuid. Hij heeft de samenwerking gezocht met de Universiteit Maastricht en Zuyd Hogeschool om een centrum op te richten voor wetenschappelijk en praktijkgericht artistiek onderzoek dat zal worden ingebed in de drie deelnemende organisaties. Met het MCICM ontstaan in Maastricht bijzondere kansen voor vernieuwing van de klassieke muziekpraktijk en het muziekonderwijs. Peter Peters is benoemd tot bijzonder hoogleraar Innovatie van Klassieke Muziek aan de Universiteit Maastricht en hij zal leiding geven aan het MCICM.

Philzuid vervult in het kader van het MCICM de rol van een symfonisch laboratorium. Het orkest richt een werkgroep in die zal bestaan uit musici en stafleden, om het MCICM te begeleiden. Projecten die uit het MCICM ontstaan zal Philzuid op maat produceren en uitvoeren. Daarbij kan alles wat het orkest in huis heeft, worden gebruikt. De doelstelling van het orkest is volgens Stefan Rosu om met open vizier vernieuwing mogelijk te maken en in samenwerking met onderzoekers ook nieuwe businessmodellen voor het symfonieorkest te ontwikkelen.

Het MCICM wordt gefinancierd door: Provincie Limburg, Universiteit Maastricht, Zuyd Hogeschool, philharmonie zuidnederland, Gemeente Maastricht.