Ravels 'jazzy' pianoconcert
23 t/m 25 mei - Amsterdam, Eindhoven en Den Bosch
Bacewicz / Ravel met Alexandre Tharaud / Brahms
-
Orkest 75 pers.
-
Pauze 1×
Dirigent Dirk Kaftan heeft al jaren de leiding over het beroemde Beethoven Orkest Bonn. Dit wordt zijn debuut bij Philzuid. Het programma met Brahms en Ravel is de Duitse maestro op het lijf geschreven. Brahms componeerde zijn Tweede symfonie in de zomer van 1877 in een idyllisch Oostenrijks dorpje aan de rand van een meer. Het is zijn zonnigste, meest zorgeloze symfonie. Eindelijk uit Beethovens schaduw getreden, had Brahms zijn stem gevonden. De Franse toppianist Alexandre Tharaud maakte ooit een videoclip bij Ravels Pianoconcert in G. Op de betoverende pianoklanken van het Adagio, zie je hoe hij ’s nachts zijn huis verlaat, naar de rivier loopt en zich in het water laat zakken. Dit romantische concert neemt je mee op de stroom van absolute, symfonische meesterwerken.
Programma
Overture |
Bacewicz
|
---|---|
Pianoconcert in G |
Ravel
|
Symfonie nr. 2 |
Brahms
|
Waarom je Ravels Pianoconcert niet mag missen!
Het stuk staat bekend om zijn verfijnde en kleurrijke orkestratie, typerend voor Ravels unieke muzikale stijl. Het werk combineert elementen van impressionisme, neoclassicisme en jazz, wat resulteert in een levendig en sprankelend stuk muziek. Het tweede deel van het concert, het Adagio assai, is bijzonder geliefd vanwege zijn melancholische en lyrische karakter, terwijl het eerste en derde deel juist opvallen door hun levendige ritmes en virtuoze pianopartijen.
Het verhaal achter Ravels Pianoconcert in G is niet zozeer een verhaal in traditionele zin, maar eerder een uitdrukking van Ravels fascinatie voor de muzikale diversiteit en innovatie. Het concert werd geschreven in 1929-1931 en is opgedragen aan de pianist Marguerite Long, voor wie Ravel ook zijn beroemde Pianoconcert in D heeft geschreven. Het werk werd goed ontvangen bij de première in 1932 en heeft sindsdien een prominente plaats ingenomen in het pianorepertoire.
Enkele interessante feiten over Ravels Pianoconcert in G zijn onder meer dat Ravel het werk oorspronkelijk componeerde als een pianoforte-concert, wat betekent dat het oorspronkelijk bedoeld was voor een kleinere, meer intieme setting. Later herschreef Ravel het voor een groot symfonieorkest, waardoor het zijn kenmerkende rijke klankpalet kreeg. Het concert wordt ook vaak geprezen om zijn briljante en uitdagende pianopartij, die technisch veeleisend is voor de solist.
Achtergrondinformatie
Tickets & Uitvoeringen
20:15
Amsterdam
20:15
Eindhoven
15:00
Den Bosch