Alexandre Tharaud

Alexandre Tharaud

Solist

Biografie Alexandre Tharaud

Gedurende een carrière van 25 jaar is Alexandre Tharaud een unieke figuur geworden in de klassieke muziekwereld en een belangrijke exponent van het Franse pianisme. Zijn buitengewone discografie van meer dan 25 soloalbums, waarvan de meeste belangrijke prijzen hebben ontvangen van de muziekpers, omvat repertoire dat varieert van Couperin, Bach en Scarlatti, via Mozart, Beethoven, Schubert, Chopin, Brahms en Rachmaninov tot de belangrijkste Franse componisten van de 20e eeuw. De breedte van zijn artistieke inspanningen wordt ook weerspiegeld in samenwerkingen met theatermakers, dansers, choreografen, schrijvers en filmmakers, evenals met singer-songwriters en musici buiten het domein van de klassieke muziek.

Alexandre is een veelgevraagd solist en treedt op met vele toonaangevende orkesten ter wereld: aankomende hoogtepunten zijn concertuitvoeringen met het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, Orchestre de Paris, Orchestre National de France, Nederlands Philharmonisch Orkest, Orchestra dell'Accademia Nazionale di Santa Cecilia, Tokyo Metropolitan Symphony, São Paulo State Symphony Orchestra en het Cincinnati Symphony. Recentelijke concerto-optredens omvatten het Royal Concertgebouworkest, de Cleveland en Philadelphia Orchestras, London Philharmonic en hr-Sinfonieorchester Frankfurt.

Als recitalist is Alexandre Tharaud een regelmatige gast in 's werelds meest prestigieuze locaties. Hoogtepunten van dit seizoen en het volgende seizoen zijn onder andere recitals in de Philharmonie de Paris, Wigmore Hall, Muziekgebouw Amsterdam, Frankfurt Alte Oper, Teatro Colon Buenos Aires, Sala Sao Paulo en uitgebreide tournees in Japan, China en Korea.

Alexandre is een exclusieve opnameartiest van Erato Records. In november 2019 zal hij zijn nieuwste album, Versailles, uitbrengen, dat een eerbetoon brengt aan componisten geassocieerd met de hoven van de Franse koningen Lodewijk XIV, XV en XVI. Voorafgaand hieraan bracht hij in oktober 2018 een album uit met Beethovens drie laatste sonates. Zijn discografie weerspiegelt een eclectische affiniteit met veel muzikale stijlen, met recente opnamen waaronder een eerbetoon aan singer-songwriter Barbara, een Brahms duo-album met Jean-Guihen Queyras (een regelmatige partner in kamermuziek gedurende 20 jaar), en Rachmaninov's Pianoconcert nr. 2. Gedurende zijn carrière heeft hij veelgeprezen opnamen gemaakt van Rameau, Scarlatti, Bachs Goldbergvariaties en Italiaans Concert, Chopins 24 Preludes, en Ravels complete pianowerken.

In 2017 publiceerde Alexandre Montrez-moi vos mains, een introspectief en boeiend verslag van het dagelijks leven als pianist. Hij had eerder Piano Intime mede geschreven, met journalist Nicolas Southon. Hij is het onderwerp van een film geregisseerd door de Zwitserse filmmaker Raphaëlle Aellig-Régnier: Alexandre Tharaud, Le Temps Dérobé, en verscheen in de rol van de pianist "Alexandre" in de geprezen film Amour van Michael Hanneke uit 2012.

Concerten