Dirk Kaftan

Dirk Kaftan

Dirigent

Biografie Dirk Kaftan

Dirk Kaftan werd aan het begin van het seizoen 2017/18 benoemd tot Algemeen Muzikaal Directeur van het Beethoven Orchester Bonn en het gemeentelijk operahuis. Gedurende het nieuwe seizoen is Dirk Kaftan aanwezig in opera en concert: Naast talrijke concerten dirigeert hij de opera "Arabella" van Richard Strauss en de zelden uitgevoerde opera "Feldlager in Schlesien" van Giacomo Meyerbeer. Hij zet de succesvolle concertseries "Grenzenlos" en "Im Spiegel" voort, waarin hij samenwerkte met artiesten zoals Martin Grubinger, Yasmin Levy, ensembles zoals Kardeş Türküler, en denkers zoals Peter Sloterdijk en Rafik Schami. Hij kijkt uit naar samenwerkingen met onder anderen Cameron Carpenter en Lucienne Renaudin Vary tijdens het seizoen 2021/2022. Voor het Beethoven jubileumjaar was hij de initiatiefnemer en drijvende kracht achter een hele reeks projecten zoals de "Beethoven Lounges", "Hofkapelle" en "Beethoven Moves!" die zich bezighielden met de beroemde zoon van de stad Bonn. Tijdens de COVID-19 pandemie ontwikkelde hij nieuwe concertformats zoals "Beethoven Pur", waarin Ludwig van Beethovens symfonieën in een kamermuzieksetting konden worden uitgevoerd.

Kaftans uitgebreide repertoire omvat zeer geprezen uitvoeringen van Beethovens symfonieën, Nono's "Intolleranza 1960", "Die Lustige Witwe", en diverse interculturele projecten, waardoor hij kan samenwerken met muzikanten en muziek uit verschillende landen, waaronder de Balkan, Turkije, Israël en Irak.

Dirk Kaftan is een graag geziene gast in grote theaters, recentelijk met het Bruckner Orchestra Linz, het Ensemble Modern en met een bejubelde Tristan bij de Staatsopera Hannover. Hij heeft opgetreden in de Volksoper in Wenen en de Koninklijke Opera in Kopenhagen en leidde uitvoeringsseries in Berlijn en Dresden. In 2016 dirigeerde hij Miroslav Srnka's Make No Noise op het Bregenz Festival.

Hoewel hij verheugd is over zijn verschillende gastoptredens, blijft het werk voor het huis waarvoor hij verantwoordelijk is altijd centraal staan in zijn toewijding. Zijn zorg voor zijn eigen ensemble, orkest en koor is een eigenschap die muzikanten en collega's waarderen. Deze opvatting van hoe hij zijn taak uitvoert, is afkomstig van zijn eerste aanstellingen als kapelmeester aan de theaters van Trier, Bielefeld en Münster, en nog meer als eerste kapelmeester in Dortmund en Graz en het werd nog intensiever toen hij de functie van Algemeen Muzikaal Directeur in Augsburg en chef-dirigent in Graz op zich nam.

Zowel het publiek als de critici waarderen zijn werk, en zeer geprezen cd's zijn beschikbaar: Onlangs, in 2019, werd "Beethovens Egmont" uitgebracht, zijn eerste productie met het Beethoven Orchester Bonn, die enthousiast werd ontvangen door critici en bekroond werd met de OPUS KLASSIK in 2020. Daarvoor nam hij producties op zoals "Der ferne Klang", "Jenufa" en "Die griechische Passion" in Graz en Augsburg. Primair voor zijn concerten en de toewijding aan een actieve communicatie met het publiek, werd hij bekroond met de Karl-Böhm-Interpretations-Preis door de staat Steiermark.

Zijn credo is "mensen benaderen" en "krachten bundelen". Dit blijkt uit de resultaten van het werk van Dirk Kaftan. Of hij nu met muzikanten of met het publiek omgaat - voor hem is muziek altijd een uitwisseling van wat men doet en wat men hoort. De Algemeen Muzikaal Directeur van Bonn vat muziek op als een essentieel onderdeel van het leven. Muziek is een uitnodiging om mee te denken, mee te leven en deel te nemen.

Concerten