Beethoven componist

Beethoven

Componist

De Duitse componist, musicus, virtuoos en dirigent Ludwig van Beethoven bleek in zijn jonge jaren een uitzonderlijk muzikaal talent te zijn, gedrild door zijn vader om ‘de nieuwe Mozart’ te worden. Een pianotalent is hij inderdaad, maar wat Beethoven het liefst doet is improviseren. Dit tot grote ergernis van zijn vader en leraren. Gelukkig treft hij hoforganist Neefe, die hem wel stimuleert. Ook de keurvorst van Bonn ziet zijn uitzonderlijke talent en betaalt zelfs zijn muziekopleiding.

Even voorstellen

Naam Beethoven, Ludwig van
Geboren 16 december 1770, Bonn (Duitsland)
Overleden 26 maart 1827, Wenen (Oostenrijk)
Werk Pianist, componist
Privé Vrijgezel, geen kinderen, vaak verhuisd
Bijzonderheden Wordt doof en kan zijn laatste compositie niet horen
Werken 398

Beethoven in drie periodes

Het leven van Beethoven wordt doorgaans in drie periodes verdeeld. In de vroege periode, waarin zijn werken nog erg beïnvloed werden door Mozart en Haydn, ontwikkelde hij een sonatevorm die dynamischer en stuwender was dan voorheen. Hij ontwikkelde en schreef zijn eerste grote meesterwerk: Sonate Pathétique. Ook starten zijn eerste tekenen van doofheid al.

Het eerste deel van de middenperiode wordt ook vaak de ‘heroïsche fase’ genoemd, naar de titel van de derde symfonie. In Beethovens late periode gaat zijn gezondheid hard achteruit, zowel psychisch als fysiek. Beethoven verdiept zich in de Barokmuziek, graaft in poëzie en religieuze teksten, en weet in zijn composities hoofd en hart samen te brengen.

Dove componist

In 1802 beseft Beethoven dat zijn gehoor de komende jaren steeds verder achteruit zal gaan en hij uiteindelijk zelfs helemaal niets meer kan horen. Hij overwint zijn depressieve gevoelens en wil er het beste van maken. Dit is het begin van een periode van uitzonderlijke creativiteit, die hem veel succesformules brengt. Echter in 1812 slaat opnieuw de depressie toe en overweegt Beethoven zelfmoord te plegen, maar ook nu herpakt hij zich. Hij schrijft een symfonie zoals nog nooit eerder was vertoond. De symfonie duurde 50 minuten.

Beethoven heeft de hele negentiende eeuw overheerst met zijn muziek. De beginmaten van zijn Vijfde symfonie zijn uitgegroeid tot een samenvattend symbool van de klassieke muziek.

NPO Radio 4 heeft een uitgebreide lijst met muziekwerken van Beethoven samengesteld op https://www.nporadio4.nl/componisten/beethoven-ludwig-van

Op de site van NPO Radio 4 kunt u ook een podcast over het geheimzinnige levenseinde van Beethoven beluisteren: Werd Beethoven vergiftigd?