IMG 20211104 133202

Stichting IMC Weekendschool

Samen sterk voor leerlingen uit krachtwijken

Natuurlijke nieuwsgierigheid

In co-creatie hebben beide instellingen in schooljaar 21-22 de vakopzet Podiumkunst – Muziek uitgewerkt. Deze opzet heeft in november 2022 zijn definitieve vorm gekregen. Ieder seizoen werkt het orkest intensief samen met vier IMC Basisscholen.

Aan elke IMC Basisschool die zich voor dit programma opgeeft kan het orkest een selectie geven uit de volgende lessen: 

  • Kennismaking met het orkest door een musicus 
  • De andere kant van het orkest: wie werken er nog meer bij een orkest en wat doen ze? 
  • Hoe zijn we zelf een orkest, een inspirerende muzikale workshop
  • Workshop drama of dans aansluitend bij het voorstellingsbezoek

Het geheel wordt zo mogelijk afgesloten met een bezoek aan een muzikale voorstelling van Philzuid. Hoe waardevol is het voor deze leerlingen om dan hun gastdocent als orkestinspecteur of musicus live aan het werk te zien.


Quote

'Ik vond de voorstelling zo leuk en ik vond de sfeer in het theater heel fijn! Wat zou er allemaal nog achter het podium gebeuren?'

De onderwijsfilosofie van Stichting IMC Weekendschool berust op het idee om kinderen in de leeftijd van 10-14 jaar - de leeftijd waarin zij zich snel ontwikkelen en hun natuurlijke nieuwsgierigheid piekt - in contact te brengen met inspirerende professionals en interessante vakgebieden. 

In co-creatie hebben Philzuid en Stichting IMC Weekendschool de vakopzet Podiumkunst - Muziek uitgewerkt. Sinds 2017 bezochten leerlingen van IMC Weekendschool al regelmatig educatieve voorstellingen en gaven onze musici actieve workshops. Vanaf 2021 is een meerjarig partnerschap aangegaan waarin we onze expertise op het gebied van muziekeducatie bundelen met de expertise van Stichting IMC Weekendschool binnen het project Samen sterk voor leerlingen uit krachtwijken

Ieder kind verdient de kans zijn of haar passies en ambities te ontdekken. Daarop kunnen ze de rest van hun leven voortbouwen, krijgen ze meer zelfvertrouwen doordat ze hun talenten en voorkeuren ontdekken en krijgen ze een breed beeld van de maatschappij en hun mogelijkheden daarin. Door in de workshops vooral de nadruk te leggen op het leren dóór muziek, naast het leren óver muziek, laten wij kinderen uit krachtwijken (klassieke) muziek beleven en de magie van muziek ervaren. Hiermee hoopt Philzuid bij te dragen aan de verbetering van het toekomstperspectief van deze kinderen en probeert het orkest hun belevingswereld te vergroten.

Zie ook www.imcweekendschool.nl

Samenwerken komt alleen tot stand met hulp van

Philzuid partner logo janivo stichting
Cultuurfonds
Philzuid partner logo stichting henri hermans
Philzuid partner logo ksn stichting
Philzuid partner logo sint clemens stichting
Vrienden logo website
Philzuid partner logo jtriodo foundation
Philzuid partner logo VSB fonds
Anne
Rosa
Afbeelding1