Beethoven 9

Vier de vrijheid met Beethoven 9

13 en 14 september - Eindhoven en Den Bosch

Beethoven

  • Symfonisch
  • ontroerend
  • solisten
  • koor
  • duncan ward
  • >90 grote bezetting
  • Orkest 69 pers.
  • Geen pauze

‘Alle Menschen werden Brüder’, alle mensen worden broeders, zingt het koor in de uitbundige finale van Beethovens Negende symfonie. In dit magistrale meesterwerk schetste Ludwig van Beethoven zijn toekomstvisioen van liefde en broederschap. Een grootse muzikale ode aan de vreugde met 150 uitvoerenden op het podium. En daarvoor trok hij werkelijk alles uit de kast. Met een symfonieorkest, een groot koor en maar liefst vier zangsolisten creëerde hij tweehonderd jaar geleden deze symfonie die een ijkpunt in de muziekgeschiedenis zou worden. Van de mysterieuze opening, via een onstuimig scherzo en hemels oneindige melodieën tot de overweldigende koorfinale ontvouwt zich een kosmos van hoop en menselijkheid. 

Vier de vrijheid samen met Philzuid, chef–dirigent Duncan Ward, het Brabantkoor, vier fenomenale zangsolisten en Beethoven 9. Dit concert is zonder pauze.

Mede mogelijk gemaakt door de Vrienden van Philzuid.

Programma

Symfonie nr. 9 Beethoven

Waarom je vier de vrijheid met Beethoven 9 niet mag missen!

Beethoven introduceerde vocale solisten en een koor in een symfonie, wat destijds een revolutionair idee was. Dit was een ongekende stap in de ontwikkeling van de symfonie en opende nieuwe mogelijkheden voor componisten. Ook koos hij ervoor om de tekst van Friedrich Schiller's gedicht "Ode an die Freude" (Ode aan de vreugde) te gebruiken in het laatste deel van de symfonie. Dit gaf de symfonie een krachtige boodschap van universele broederschap en vreugde, die tijdloos blijft en mensen van alle achtergronden aanspreekt.

Met een gemiddelde speelduur van ongeveer 70 minuten, is Beethoven 9 een epische compositie. Het vereist een groot symfonieorkest, een koor en vocale solisten van hoog niveau om uit te voeren, wat het een van de meest ambitieuze en indrukwekkende werken uit het klassieke repertoire maakt.

De muziek van Beethoven 9 is doordrenkt van een diepe emotionele intensiteit, variërend van vreugde en triomf tot introspectie en ontroering. Beethoven's meesterschap in het uitdrukken van een breed scala aan emoties maakt deze symfonie tot een meeslepende luisterervaring.

Al met al wordt Beethoven 9 beschouwd als een van de grootste werken uit de muziekgeschiedenis vanwege zijn artistieke vernieuwing, emotionele diepgang en blijvende impact op luisteraars over de hele wereld.

Beschikbare tickets

Ticketprijs € 12,50 - € 52,50
Ticketprijs € 12,50 - € 40,00

Achtergrondinformatie

Duncan Ward

Chef-dirigent

Duncan Ward

Monika Buczkowska 2

Solist

Monika Buczkowska

Eva Vogel

Solist

Eva Vogel

Ilker Arcayürek

Solist

Ilker Arcayürek

Raoul Steffani

Solist

Raoul Steffani

Brabant Koor

Koor

Brabant Koor

Louis Buskens

Dirigent

Louis Buskens

Tickets & Uitvoeringen

vrijdag 13 september
20:15
Muziekgebouw Eindhoven
Eindhoven
€ 12,50 - € 52,50
zaterdag 14 september
20:00
Theater aan de Parade Den Bosch
Den Bosch
€ 12,50 - € 40,00

Gerelateerde concerten