Raoul Steffani

Raoul Steffani

Solist

Biografie Raoul Steffani

Als een van de meest toonaangevende Nederlandse zangers van zijn generatie, is bariton Raoul Steffani recentelijk geprezen door Opernwelt als “singing fresh and lyrically clear, with a sensitive interpretation, from an intelligent theatrical distance.” Raoul won de Elisabeth Evertsprijs 2016, de Dutch Classical Talent Publieksprijs 2018 en de Grachtenfestivalprijs 2018.

In seizoen 2020/21 maakt Raoul deel uit van de Studio van de Opéra National de Lyon, geleid door Jean-Paul Fouchécourt, waar hij zijn roldebuut zal maken als Ramiro in Ravel’s L’heure espagnole – een rol die hij in de komende seizoenen zal zingen bij o.a. Opéra de Toulon. Een van zijn volgende roldebuten is Ned Keene (Peter Grimes) voor Opera op het Wad, een spectaculaire productie aan de Nederlandse kust, geleid door Arnaud Oosterbaan en Paul Carr.

Eerder uitgevoerde rollen zijn zowel Eisenstein als Falke (Die Fledermaus), Papageno (Die Zauberflöte), Guglielmo (Così fan tutte) and Aeneas (Dido and Aeneas). Hij is een veelgevraagd oratoriumsolist, met op zijn repertoire o.a. Bach’s Matthäus Passion en Johannes Passion, Mozart’s Requiem, Brahms’ Ein deutsches Requiem, Saint-Saëns Oratorio de Noël, Händel’s Messiah en Orff’s Carmina Burana.

Voor zijn debuutalbum Deep in a dream met liedpianist Gerold Huber kreeg hij veel bijval in de internationale pers: “Dit is een exceptioneel goed debuutalbum voor een goed ontwikkelde zanger.” (American Record Guide) In de herfst van 2021 zal Challenge Records zijn tweede album met Gerold Huber uitbrengen, gewijd aan Robert en Clara Schumann.

Raoul is zeer actief als liedzanger en treedt regelmatig op in Nederlandse concertzalen zoals het Concertgebouw, Muziekgebouw aan het IJ, Muziekgebouw Eindhoven, Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht en Festival Música en Segura in Spanje. Hij is een vaste gast en ambassadeur van het Internationaal Lied Festival Zeist en verschijnt vaak op de nationale Nederlandse radio en televisie. Hij zong reeds in het Koninklijk Concertgebouw en in verschillende series van de Elbphilharmonie Hamburg, de Megaron Concert Hall in Athene, in Los Angeles, San Francisco, Spanje, Hamburg, Parijs, München en Wenen.

Recente hoogtepunten waren o.a. zijn artistieke residentie bij het Grachtenfestival Amsterdam 2019, waar hij samenwerkte met Pekka Kuusisto en Camerata RCO tijdens het prestigieuze Prinsengrachtconcert, live uitgezonden op de nationale televisie. Als solist werkte hij met dirigenten als Sir Mark Elder, Vladimir Jurowsky, David Zinman, Sigiswald Kuijken, Ed Spanjaard, Jos van Veldhoven, Anthony Hermus and Enrico Delamboye. Orkesten waarmee hij heeft gewerkt, zijn o.a. het Concertgebouw Kamerorkest, Camerata RCO, Camerata Salzburg, het Radio Filharmonisch Orkest, philharmonie zuidnederland, het Orkest van het Oosten en PHION.

Hij studeerde aan de Universität für Musik und darstellende Kunst in Wenen en bij Xenia Meijer aan de conservatoria van Amsterdam en Tilburg, waar hij summa cum laude afstudeerde. Hij wordt momenteel gecoacht door Margreet Honig en volgde daarnaast masterclasses bij Thomas Hampson, Christa Ludwig, Elly Ameling, Dame Felicity Lott, Nelly Miricioiu en Marjana Lipovšek.  Van 2016 tot 2018 was hij lid van de Dutch National Opera Academy, waar hij debuteerde als Guglielmo (Così fan tutte). Naast zijn vocale studies, studeerde Raoul Zweedse taal en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. Hij wordt ondersteund door de VandenEnde Foundation en is alumnus van de Heidelberger Frühing Akademie.

Concerten