Matinee Large

Vivi Vassileva

Solist

Biografie Vivi Vassileva


Geboren in Duitsland in een familie van Bulgaarse musici, begon Vivi Vassileva haar muzikale studies op de viool bij haar vader, maar toen ze een groep volksartiesten hoorde op het strand van Karadere aan de Zwarte Zee, werd ze onmiddellijk geïnspireerd om percussie te gaan spelen. Het waren deze kleurrijke en exotische Balkanritmes die haar hebben gevormd tot de veelzijdige muzikant die ze nu is en die nog steeds haar klassiek getrainde stijl beïnvloeden. Bewonderd om haar innovatieve programmeringsstijl, biedt Vassileva nieuwe manieren voor het publiek om kennis te maken met haar instrumenten en haar ambacht, of het nu gaat om verhalen vertellen met de gerenommeerde Oostenrijkse auteur Michael Köhlmeier die verhalen vertelt over populaire sportlegendes, of baanbrekende milieuprojecten met slaginstrumenten gemaakt van gerecyclede materialen. Ze treedt regelmatig op naast recitalpartners zoals Kian Soltani, Frank Dupree, Pablo Barragán en gitarist Lucas Campara Diniz, evenals haar zelf opgerichte slagwerkensemble "Extasi Ensemble", waaronder optredens in de Berliner Philharmonie, het Schleswig-Holstein Musik Festival, Snape Maltings, March Music Days in Ruse, Elbphilharmonie in Hamburg en het Salzburg Festival. Vassileva begon haar formele opleiding op tienjarige leeftijd bij Claudio Estay en nadat ze de Eerste Prijs had gewonnen op de nationale wedstrijd Jugend Musiziert in Duitsland, werd ze lid van het Nationaal Jeugdorkest van Duitsland als jongste lid. Meer successen volgden, waaronder prijzen op internationale marimba-wedstrijden in Parijs 2009 en Neurenberg 2010, de Ingolstadt Music Cultivation Prize 2013 en twee Speciale Prijzen als jongste halvefinalist op de prestigieuze ARDMusic Competition in 2014.

Het is de eeuw van de percussionisten. Drums zijn de oudste instrumenten ter wereld en tegelijkertijd heel, heel nieuw. — Vivi Vassileva

Op 16-jarige leeftijd werd ze toegelaten tot de Hochschule für Musik und Theater in München, waar ze haar Bachelor of Music voltooide onder Raymond Curfs en Peter Sadlo. Momenteel studeert ze deeltijds aan de Universität Mozarteum Salzburg onder Martin Grubinger. In 2016 ontving ze de Kulturkreis Gasteig Musikpreis voor haar eigen compositie en arrangement van het Bulgaarse volkslied 'Kalino Mome'. In 2017 ontving ze de Bayerische Kunstförderpreis. In 2019 tekende Vassileva een exclusief platencontract bij Outhere Music France voor hun label Alpha Classics. Haar debuutalbum "Singin' Rhythm" bevat werken van Guillo Espel, Eric Sammut, Oriol Cruixent en Keiko Abe, waarvan de meeste première-opnames zijn, naast enkele zelden gehoorde of première arrangementen en composities van Vassileva zelf. Geselecteerd voor het Great Talent-programma van de Wiener Konzerthaus van 2019/20-2021/22 en als Junge Wilde aan het Dortmund Konzerthaus van 2021/22 tot 2023/24, staat Vivi Vassileva op de drempel van een grote uitvoerende carrière en belooft ze een artiest te worden die het publiek meeneemt terwijl ze de grenzen van de percussiewereld verkent en verlegt. Naast haar briljante techniek, atletisch vermogen en verbazingwekkende virtuositeit, brengt ze een uitzonderlijke muzikaliteit en poëtische expressie naar haar optredens.

Concerten