Marc Soustrot dirigent

Marc Soustrot

Dirigent

Marc Soustrot staat bekend als een inspirerende orkestleider, een veeleisende operadirigent en een recording artist van aanzien. Hij heeft gewerkt met enkele van de meest gerenommeerde musici en ensembles in Europa en daarbuiten sinds zijn debuut meer dan vier decennia geleden. Soustrot is momenteel chef-dirigent van het Aarhus Symphony Orchestra in de tweede stad van Denemarken en voltooide in 2019 een markante ambtstermijn als chef-dirigent van het Malmö Symphony Orchestra in Zweden.

Sinds het begin van zijn carrière heeft hij een specialisme in nieuwe muziek en het Franse orkestrepertoire opgebouw. Zijn opgenomen cyclus van de complete orkestwerken van Saint-Saëns met het Malmö Symphony Orchestra werd in 2017 door het tijdschrift Gramophone geprezen als 'uitzonderlijk'. 

Soustrot was achttien seizoenen lang chef-dirigent van het Orchestre Philharmonique des Pays de la Loire en bekleedde later dezelfde functie bij het Beethoven Orchester Bonn en Het Brabants Orkest Eindhoven. Als gastdirigent werkte hij met de Staatskapelle Dresden, Real Orquesta Sinfónica de Sevilla, Filharmonie Antwerpen, Residentie Orkest Den Haag, de Bamberg Symphony, English Chamber en Danish National Symphony Orchestras en de Filharmonische Orkesten van Kopenhagen, Stockholm, Oslo, Helsinki, Luxemburg, Barcelona en Tokio.

Soustrot trad op in enkele van de grote operahuizen van Europa in repertoire variërend van Offenbach tot Berg en daarbuiten. In 2015 debuteerde hij in de Dresden Semperoper in een nieuwe productie van Debussy's Pelléas et Mélisande, opgevoerd door Álex Ollé en La Fura dels Baus. In 2012 dirigeerde hij Poulenc's Dialogues des Carmelites bij de Koninklijke Zweedse Opera en de Opera van Stuttgart, waar hij terugkeerde om Peter Konwitschny's productie van Götterdämmerung, Jossi Wieler's productie van Siegfried en Stefan Herheim's productie van Der Rosenkavalier te dirigeren. Hij werkte bij de Opéra de Monte-Carlo, het Teatro Real Madrid, het Grand Théâtre de Genève, de Munt in Brussel en bij de Koninklijke Deense Opera en de Noorse Opera.

Recent leidde Soustrot het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Stockholm, het Filharmonisch Orkest van Helsinki, de Staatskapelle Dresden, het Staatsorchester Stuttgart en keerde hij terug naar het Beethoven Orchester Bonn. Hij dirigeerde op een aantal bekroonde cd's op de labels Naxos, Alpha, Timpani, Animato, Erato, Danacord en Dacapo en werd in 2008 geëerd met de titel Chevalier de la Légion d'Honneur. 

Soustrot werd geboren in Lyon en studeerde trombone en piano aan het Conservatoire de Lyon tot 1969, toen hij in Parijs een opleiding tot dirigent begon bij Manuel Rosenthal.