Ilker Arcayürek

Ilker Arcayürek

Solist

Biografie Ilker Arcayürek 

Geboren in Istanbul en opgegroeid in Wenen, is tenor Ilker Arcayürek uitgegroeid tot een van de meest opwindende en veelzijdige vocale artiesten van de afgelopen jaren - geprezen door de pers om zijn "gouden tenor" (Opera Now Magazine) en snel gevestigd als "in een klasse apart" (The Guardian). Ilker Arcayürek is winnaar van de International Art Song Competition van de Hugo Wolf Academy in Duitsland, finalist van de BBC Cardiff Singer of the World 2015 en was een BBC Radio 3 New Generation Artist. Hij werd ook geselecteerd om op te treden bij Ronaldo Vilazons "Stars of Tomorrow" voor ARTE. In 2017 bracht Champs Hill Records zijn eerste soloalbum "Der Einsame" uit, met Schubert-liederen begeleid door Simon Lepper, tot grote kritische lof. Zijn laatste opname met Simon getiteld "Path of Life" voor Prospero Classical was genomineerd voor 2 OPUS KLASSIK Awards.

De veelzijdigheid van Arcayürek resulteert in een drukke en gevarieerde carrière op het operapodium, symfonisch en op het recitalpodium.

Ilker Arcayürek heeft samengewerkt met orkesten zoals het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, het Tonkünstler-Orchester, het Tokyo Philharmonic, het RSO Wien, het Rundfunk Sinfonieorchester Berlin, het Orchestre National de Belgique, het Orchestre National de Lyon, het Nederlands Radio Filharmonisch Orkest, het Antwerp Symphony, het Royal Philharmonic Orchestra en Royal Northern Sinfonia onder dirigenten zoals Mariss Jansons, Ivor Bolton, Laurence Equilbey, Marin Alsop, Mirga Gražinytė-Tyla, Philippe Herreweghe, Riccardo Minasi, Mikhail Pletnev, Lars Vogt, Simon Halsey en Adam Fischer.

Recente hoogtepunten waren onder meer Liszt Eine Faust-Sinfonie met Sinfonieorchester Basel, een veertiendaagse Europese tournee van Beethovens Missa Solemnis met het Orchestre des Champs Elysées en Collegium Vocale Gent, een terugkeer naar het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, Haydns Die Schöpfung met het WDR Sinfonieorchester in de Kölner Philharmonie, Verdi Requiem met het Antwerp Symphony en met Opera National de Montpellier, tenoraria's in de Matthäus-Passion met het Residentie Orkest in Den Haag, Mozarts Requiem met het London Philharmonic Orchestra en de Messe in C met het Rundfunk Sinfonieorchester Berlin.

Op het operapodium zijn recente successen zijn debuut bij de Canadian Opera Company als Tamino in Die Zauberflöte, Ferrando in Così Fan Tutte bij de Fundação Calouste Gulbenkian, voor Opera Vlaanderen de rollen van Ariel, Pater Ecstaticus in Schumanns Szenen aus Goethes Faust en de rol van Alfred in Die Fledermaus in de Musikverein Graz. Ilker Arcayürek keerde terug naar het Edinburgh International Festival in de zomer van 2023 voor een semi-geënsceneerde versie van Die Zauberflöte onder leiding van Maxim Emelyanychev.

Ilker was lid van de studio van de Zürich Opera (2009-2013), lid van het ensemble van het Stadttheater Klagenfurt (2013-2015) en het Staatstheater Nürnberg (2015-18), waar hij verschillende rollen zong zoals Tamino in Die Zauberflöte, de titelrol in Idomeneo, Don Ottavio in Don Giovanni, Ferrando in Così fan tutte en Rodolfo in La Bohème. Als gastartiest heeft hij opgetreden bij Teatro Real Madrid in Kasper Holtens productie van Wagners Das Liebesverbot, het Munich Opera Festival van de Bayerische Staatsoper in de wereldpremière van Nikolaus Brass' Die Vorübergehenden, het Salzburg Festival in Donizetti's Lucrezia Borgia, Volksoper Wien in Lortzings Zar und Zimmerman en voor Opera Graz de rol van Lyonel in Flotows Martha en als de titelrol in Webers Oberon. In de zomer van 2019 maakte Ilker zijn Amerikaanse operadebuut in de rol van Nadir in Les Pêcheurs de Perles bij de Santa Fe Opera.

Vaak beschreven als een begenadigd verhalenverteller, is Ilker een gepassioneerde exponent van het Lied en dit blijft een belangrijk onderdeel van zijn werk. Hij treedt op met pianisten zoals Simon Lepper, Hartmut Höll, Ammiel Bushakevitz, Daniel Heide en Wolfram Rieger en heeft programma's gepresenteerd op het Edinburgh International Festival, Wigmore Hall, Wiener Konzerthaus, Schubertiade Schwarzenberg en Hohenems, Oper Frankfurt, Schubertiada Vilabertran, de Singel Antwerp, Life Victoria Barcelona, ​​bij de Innsbruck Festwochen en de Hugo Wolf Academy Stuttgart. Hij maakte zijn zeer verwachte recitaldebuut in de Verenigde Staten in februari 2019 in de Park Avenue Armory in New York en bij San Francisco Performances, begeleid door pianist Simon Lepper, en keert dit seizoen terug naar beide locaties.

Andere hoogtepunten van dit huidige seizoen zijn recitals in de Wigmore Hall, Het Concertgebouw Amsterdam (beide met Ammiel Bushakevitz), Brahms Liebesliederwalzer voor de Schubertiade en in het Verenigd Koninkrijk voor BBC Radio 3 met Malcolm Martineu. Hij zal naar Tokio reizen om Tamino in Die Zauberflöte te zingen bij het Bunkamura Centre met het Bach Collegium Japan onder leiding van Masato Suzuki. Ilker Arcayürek keert terug voor nog een grote Europese tournee met het Orchestre des Champs Elysées en voert Mozart Requiem uit, evenals Missa Solemnis met de Münchner Philharmoniker, Mendelssohns Lobgesang met Symphonischer Chor Hamburg en Dove's In Damascus met het Quiroga Quartet als onderdeel van de String Quartet Biennale Amsterdam.

Concerten