philharmonie zuidnederland verlengt contract met chef-dirigent Duncan Ward tot en met seizoen 2025/2026

algemeen • 4 april 2023

Duncan contract 1

Eindhoven/Maastricht - De philharmonie zuidnederland verlengt het contract met chef-dirigent Duncan Ward tot en met seizoen 2025/2026 met een optie op verdere verlenging. Dat betekent dat Duncan Ward (33) minimaal tot de zomer van 2026 als chef-dirigent aan het symfonie-orkest blijft verbonden. Dat zijn beide partijen overeengekomen aan de vooravond van het 10-jarig bestaan van het orkest in jubileumseizoen 2023-2024. Op woensdag 5 april ondertekenen intendant Stefan Rosu en Duncan Ward het contract.

Duncan Ward is chef-dirigent van het orkest met ingang van seizoen 2021-2022 en had een contract tot en met jubileumseizoen 2023/2024. Naast zijn chef-dirigentschap bij philharmonie zuidnederland dirigeerde Ward recent vele internationale toporkesten, zoals Metropolitan Opera, London Symphony Orchestra en Symphonieorchester des Bayerische Rundfunks. Intendant Rosu onderkent die internationale aandacht voor Ward en is verheugd dat Ward langer aan het orkest verbonden blijft: “Duncan is als persoonlijkheid en als mens een belangrijke factor voor ons. Niet alleen vanwege zijn artistieke zeggingskracht, leeftijd, dynamiek en energie, maar ook omdat Duncan de breedte van onze veelzijdige programmering en aanbod omarmt. Juist dat maakt philharmonie zuidnederland bijzonder en uniek. Hij komt niet alleen voor het kernrepertoire, dat hij op heel hoog niveau op de podia wil uitvoeren, hij wil ook publieksgroepen bereiken en enthousiasmeren die (nog) niet met klassieke muziek in aanraking zijn gekomen en daar wil hij zelf een rol in spelen.”

Thuis bij het orkest
De chef-dirigent vult daarop aan: “Het is geweldig hoe goed ik de musici de afgelopen tijd heb leren kennen. Ik waardeer hun openheid, flexibiliteit en inspelend vermogen op elk repertoire dat ze spelen, hoe gevarieerd en uitdagend het ook is.” De programma’s van het orkest zijn een dialoog tussen Ward, artistiek programmeur en intendant, en uiteraard spelen ook de musici hierin een rol. Ward: “Ik krijg de kans om mijn dromen aan te geven, maar ook repertoire voor te stellen waar het orkest echt in kan excelleren of juist repertoire waar het orkest minder bekend mee is. Van deze samenwerking krijg ik alleen maar energie. Ik voel me hier thuis en omdat onze connectie en vertrouwen groeit, ben ik ervan overtuigd dat we elkaar steeds tot grotere hoogtes weten te brengen.”

Breedte aan repertoire en podia
De afgelopen tijd bracht het orkest onder leiding van Ward een zeer gevarieerd en goed gewaardeerd repertoire ten gehore. Ward: “Ik werk intensief samen met het orkest aan een zeer breed repertoire van Rameau tot Ravel, van Beethoven tot Butterworth en van Mahler totMazzoli en daarnaast hebben we ook diverse Nederlandse en wereldpremières uitgevoerd.” Rosu onderstreept dat: “Duncan geeft door het gevarieerde programma een extra dimensie aan het orkest op vele podia in Zuid-Nederland en in binnen- en buitenland. Onder leiding van Duncan zijn er ook vele memorabele momenten te noemen, zoals het Bevrijdingsconcert op 5 mei op de Amstel dat live op televisie te zien was of de eerste Phil Mob in Nederland, waarbij amateurs en professionals in shopping malls samen spelen onder leiding van Duncan. Dat toont zijn brede betrokkenheid bij alle activiteiten van ons orkest. En dat maakt ook dat het publiek het orkest én Duncan Ward omarmt.”

Publiekswaardering
Rosu geeft algemeen nog aan waarom een chef-dirigent belangrijk is voor een orkest: “Een chef-dirigent is de enige dirigent die een aantal weken per seizoen het orkest onder zijn hoede heeft. En daarmee heeft hij impact, ook artistiek gezien, op wat een orkest doet, hoe het orkest klinkt en onder meer ook welk repertoire het orkest ontwikkelt. Maar een chef-dirigent speelt ook een rol in het aantrekken van topsolisten, zoals recentelijk Alice Sara Ott, Magdalena Kozena, Steven Isserlis.” Het orkest beaamt dat ook het publiek zeer in zijn nopjes is met Duncan Ward als chef-dirigent. Pers en publiek roemen zijn vakkundigheid, energiekeuitstraling, jeugdig elan en enthousiasme zoals blijkt uit recensies en publieksenquêtes na concerten. 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Vico Kok
Hoofd business development, marketing en communicatie 
Tel. 088 1660 718
vico.kok@philharmoniezuidnederland.nl

For english click here