Brahms en Liszt

Brahms en een bloedstollende Liszt

4 en 5 april - Maastricht en Eindhoven

Kodály / Liszt met Anika Vavić / Brahms

  • Symfonisch
  • ontroerend
  • romantisch
  • traditioneel
  • solisten
  • gastdirigenten
  • 60-90 middelgrote bezetting
  • Orkest 89 pers.
  • Pauze

Die machtige paukenslagen aan het begin van zijn Eerste, of die zuchten van berusting waarmee de violen zijn Vierde openen, of die tedere melodie in de vier symfonieën van Brahms behoren tot het meest geliefde orkestrepertoire. Ze verklanken het hele scala aan menselijke emoties als één ademende symfonische kosmos. Schönberg bewerkte Brahms’ Pianokwartet en creëerde zo een ‘Vijfde symfonie van Brahms’. Met zijn ontroerende andante en spetterende zigeunerdans als finale mengt hij op het Hongaars getinte palet van dit concert uitstekend met een Liszts bloedstollende ‘dodendans’ en Kodálys wervelende dansen. Jun Märkl en pianosoliste Anika Vavić hebben al jaren een bijzondere muzikale vriendschap. Geen wonder dat de maestro haar meteen voordroeg toen Philzuid hem vroeg voor dit concert.

Programma

Dansen uit Galànta Kodály
Totentanz Liszt
Pianokwartet nr. 1 (orkestratie Schönberg) Brahms

Waarom je Brahms en Liszt niet mag missen! 

"Totentanz" (Dance of Death) van Franz Liszt is een symfonisch gedicht voor piano en orkest, geïnspireerd door het middeleeuwse thema van de dood die mensen van alle rangen en standen gelijkmaakt. Het stuk portretteert een reeks dansen waarin de dood mensen van verschillende leeftijden en beroepen oproept, variërend van pausen en keizers tot boeren en kinderen. Het symboliseert de onontkoombaarheid van de dood en de vergankelijkheid van het leven.

Het Pianokwartet nr. 1 in g klein, Op. 25, van Johannes Brahms is een kamermuziekstuk geschreven voor piano, viool, altviool en cello. Het werd gecomponeerd in 1861 en is een van Brahms' vroegste kamermuziekwerken. Het kwartet wordt gekenmerkt door zijn rijke harmonieën, expressieve melodieën en meesterlijke contrapuntische technieken.

Beschikbare tickets

Ticketprijs € 12,50 - € 52,50
Ticketprijs € 12,50 - € 52,50

Achtergrondinformatie

Jun Märkl

Dirigent

Jun Märkl

Anika Vavić

Solist

Anika Vavić

Theater aan het vrijthof

Locatie

Theater aan het Vrijthof Maastricht

Muziekgebouw eindhoven 2

Locatie

Muziekgebouw Eindhoven

Tickets & Uitvoeringen

vrijdag 4 april
20:00
Theater aan het Vrijthof Maastricht
Maastricht
€ 12,50 - € 52,50
zaterdag 5 april
20:15
Muziekgebouw Eindhoven
Eindhoven
€ 12,50 - € 52,50

Gerelateerde concerten