Samenwerking Cultuureducatie

algemeen • 3 mei 2022

Header bis 3

philharmonie zuidnederland, theatergezelschap Het Laagland en SALLY Dansgezelschap Maastricht slaan handen ineen voor cultuureducatie in Limburg

Onder de noemer ‘bis! bis! bis!’ bieden theatergezelschap Het Laagland, SALLY Dansgezelschap Maastricht en philharmonie zuidnederland de educatieprojecten voor het primair onderwijs in Limburg voortaan gebundeld aan. In april viel bij alle Limburgse basisscholen een gezamenlijke educatiebrochure voor 2022/2023 op de deurmat, inclusief een uitnodiging voor inspiratiemiddagen op 1 en 8 juni aanstaande. Door de krachten te bundelen willen we samen met de andere twee gezelschappen het onderwijs nog beter bedienen en onze gezamenlijke impact in Limburg verder vergroten.

Bis! bis! bis! staat natuurlijk voor ‘we willen meer’ en is een knipoog naar de afkorting van Basis Infrastructuur, de regeling waartoe we alle drie behoren en daarmee landelijk erkend kwalitatief hoogwaardige spelers zijn op het gebied van jeugdpodiumkunsten. 

Nieuwe stap in beproefde samenwerking
De drie gezelschappen werken al langer op diverse vlakken met elkaar samen. Zo ontwikkelen we vaker samen voorstellingen en delen we op regelmatige basis kennis met elkaar. Met SALLY maakte philharmonie zuidnederland bijvoorbeeld de succesvolle schoolvoorstelling Heartbeat en samen met Het Laagland brengen we komende kerst De Notenkraakster. Nicolle van Lith (SALLY): “We bundelen onze krachten graag om samen met elkaar en met het onderwijs nog meer kinderen onder schooltijd toegang te geven tot bijzondere jeugdpodiumkunsten. Ook willen we het makkelijker maken voor het onderwijs om met ons in contact te komen.” Simone Mager (Het Laagland): “We hebben een gezamenlijke missie en dat is zoveel mogelijk kinderen in Limburg  professionele podiumkunst laten ervaren. Volgens ons is dit een onmisbaar aspect in de ontwikkeling van ieder kind; de fantasie wordt geprikkeld, hun belevingswereld wordt groter en we brengen hen op een invoelbare manier in aanraking met thema’s die voor hen van belang zijn.” Adeline van Campen (philharmonie zuidnederland): “Daarnaast willen we kinderen zoveel mogelijk onderdompelen in de magie van het theater: dat grote gebouw, het zachte pluche, de indrukwekkende zaal en vooral de live-ervaring. De ontmoeting met musici, dansers en acteurs brengt verbeeldingskracht ten volle naar boven.”

Veertien voorstellingen
Het gezamenlijke educatieaanbod 2022-2023 bestaat uit maar liefst veertien educatieve voorstellingen en projecten voor kinderen van groep 1 t/m groep 8. Tijdens twee inspiratiemiddagen, op 1 juni in het Toon Hermans Theater in Sittard en 8 juni in De Maaspoort in Venlo, presenteren we gezamenlijk voorproefjes uit ons aanbod aan basisschool leerkrachten en ICC’ers. Tijdens deze dagen kunnen zij ervaren wat we in petto hebben en geven de educatoren van de gezelschappen toelichting op de uitgangspunten van het educatieve programma.

Meer weten over educatie bij philharmonie zuidnederland? Kijk op philzuid.nl/educatie

Header bis 1