Philzuid zet 'Derde' van Farrenc en Schumann op cd

algemeen • 25 april 2024

Cover met schaduw

Philzuid brengt haar zesde cd uit met tweemaal ‘een Derde’ symfonie: van Louise Farrenc en Robert Schumann. Twee symfonieën die binnen twee jaar na elkaar in première gingen: Farrencs Derde Symfonie op 22 april 1849 in Parijs en Schumanns Derde Symfonie ‘de Rheinische’ op 6 februari 1851 in Düsseldorf onder leiding van Schumann zelf. Net als op de twee vorige cd’s staat het orkest wederom onder leiding van chef-dirigent Duncan Ward. De cd wordt uitgegeven via platenlabel Fuga Libera (outhere-music.com) en is vanaf vrijdag 26 april te downloaden via onder andere Spotify, Apple Music, Deezer de i-Tunes store en Amazon Music (via deze link). De cd is ook via boeken- en cd-zaken te koop. 

‘Philzuid duikt een verrassende parel uit de muziekgeschiedenis op’, zegt directeur-bestuur a.i. Rob Streevelaar.‘In onze concerten en met deze cd-release brengen we het voor velen onbekende maar prachtige werk van componiste Louise Farrenc, tijdgenote van Robert Schumann, voor een nieuw publiek onder de aandacht. Het is een fijne cd, in deze live opnamen van beider Derden Symfonieën klinkt Philzuid onder leiding van Duncan in optima forma’.

Gewaardeerd en geprezen
Vrouwelijke componisten werden in de negentiende eeuw niet geacht een carrière na te streven, laat staan zich te meten met de grote symfonici van die periode. Bovendien kwam Farrenc uit Frankrijk, het land waar in een groot deel van de negentiende eeuw de symfonie nauwelijks leefde. Toch was Farrenc bij leven ook als componist geen onbekende. En werd ze ook door iemand als Schumann hogelijk gewaardeerd en geprezen. 

Briljantie en kracht
Chef-dirigent Duncan Ward zegt erover: ‘Ik heb de buitengewone Derde symfonie van Louise Farrenc zo vaak als mogelijk gedirigeerd - nu met 10 verschillende orkesten in heel Europa en het Verenigd Koninkrijk - sinds ik deze voor het eerst ontdekte in 2016. Telkens weer zijn zowel musici als publiek verbluft door de briljantie en kracht van deze muziek, en vragen zich af waarom ze het niet eerder kenden.’ En hij vervolgt: ‘Wanneer ik thuis ben in Keulen, zijn de melodieën van Schumanns Derde symfonie nooit ver weg uit mijn gedachten als ik ’s ochtends uitkijk over de machtige rivier de Rijn. Het is geen grote verrassing - hoewel een mooie samenloop van omstandigheden - dat deze twee grote componisten uit de 19e eeuw elkaars muziek bewonderden. Het was een sensatie om deze twee symfonische meesterwerken te repeteren en uit te voeren met het fantastische Philzuid, en ik ben blij dat onze concertervaringen nu kunnen worden gedeeld via deze live opnames.’

Klik hier voor meer informatie over deze cd

Klik hier om alle cd's te bekijken