Hoor je mij? in première

algemeen • 22 juni 2023

Web Edu Venlo0004

Hoor je mij? in première

Na maanden voorbereiden was het eindelijk zo ver: op 9 juni ging onze nieuwe educatievoorstelling Hoor je mij? in première. Een muzikale concertvoorstelling die philharmonie zuidnederland zelf ontwikkelde. Een voorstelling over je anders voelen, goed luisteren naar jezelf en anderen en je eigen kracht vinden. Daarnaast leren de kinderen ook over instrumenten én wat instrumenten je kunnen vertellen.

 Zo’n 3500 leerlingen uit groep 5/6 van het basisonderwijs hebben de afgelopen twee weken deze voorstelling in theaters en concertzalen in Limburg en Noord-Brabant bezocht. Zij leefden mee met het verhaal [MB1] van het meisje Mijs, dat door de muziek van het orkest én met behulp van de kinderen in de zaal op zoek gaat naar zelfvertrouwen. Het orkest bracht samen met de actrices Pip Lieke Lucas (in de rol van Mijs) en Robin Steegman (oermoeder) deze gevoelige vertelling, geschreven door Heleen Verburg, prachtig tot leven. De regie was in handen van Rob Vriens. De kinderen werden in de klas voorbereid met speciaal ontwikkeld digitaal lesmateriaal. Hierdoor konden ze in de zaal Mijs helpen met hun ingestudeerde bodypercussie en liedjes.

De live ontmoeting met philharmonie zuidnederland en het indrukwekkende verhaal dat beleefd werd maakte veel los bij de leerlingen. Enkele reacties van de leerlingen:

‘Juf ik vind het jammer dat het is afgelopen’

‘Ik vind de hoorns het mooiste’

‘Mijs duikt in bed met koptelefoon op onder de dekens als ze thuiskomt: ‘dat doe ik ook..’

‘We want more, we want more, we want more!’

En van een leerkracht:

‘Mijn complimenten voor deze mooie voorstelling. Ik heb er van genoten en van de kinderen heb ik alleen maar positieve reacties gehoord. Als de kinderen goed voorbereid zijn is dit een voorstelling om van te genieten. Veel van wat ze zagen en hoorden was herkenbaar. We kijken uit naar de volgende uitnodiging voor een voorstelling.’

Binnen dit project Hoor je mij? is samengewerkt met diverse partners. In Venlo was VluchtelingenWerk Nederland aanwezig met 440 kinderen van AZC scholen. Zij kregen een extra voorbereidingstraject dat VluchtelingenWerk en philharmonie zuidnederland samen organiseerden, bestaande uit een dansworkshop en een stripverhaal. Hierdoor konden de kinderen de voorstelling volgen ook als ze de Nederlandse taal nog niet helemaal machtig waren. In Kerkrade werden de kinderen voorbereid op de voorstelling door onze samenwerkingspartner Meer Harmonie in de Samenleving. Ook waren er samenwerkingsprojecten met RICK in Weert, Kunstencentrum Venlo en CKE Eindhoven.

Uitvoerenden

philharmonie zuidnederland 
regie Rob Vriens
dirigent Txemi Extebarria Urzain
tekst Heleen Verburg
acteurs Robin Steegman en Pip Lieke Lucas 
decor en lichtontwerp Bogi Bakker