Educatie philharmonie zuidnederland ook inspirerend voor hoger beroepsonderwijs

algemeen • 14 december 2022

1670855051584

De educatie afdeling van philharmonie zuidnederland werkt niet alleen voor het basis en middelbaar onderwijs, ook het hoger beroepsonderwijs is regelmatig te gast. Zo hebben honderden studenten van diverse PABO opleidingen, conservatoria en de Fontys Academie voor Muziekeducatie (AME) de afgelopen periode de voorstelling Rhythmix bezocht. Naast het voorstellingsbezoek is er in het kader van dit project ook een groot aantal workshops en expertsessies gegeven aan de studenten door o.a. slagwerkgroep De Vuilnismannen en onze eigen musici Roger Niese en Jaap van Wershoven. 

Met de Academie voor Muziekeducatie (AME) bestaat al meerdere jaren een samenwerking met een uitgebreid lesprogramma voor de studenten. Op deze manier inspireren we de muziekdocenten van de toekomst om klassieke muziek een plaats te geven binnen het lesprogramma. Daarnaast brengen de studenten middels stageopdrachten het orkest nú al in de klas. Het mes snijdt dus aan twee kanten.

In januari gaat het project verder met een door philharmonie zuidnederland geformuleerde opdracht voor het maken van een lessenreeks over het symfonieorkest. De studenten voeren de lessen uit tijdens hun stage op de basisschool. Het hoogtepunt is het maken van een High Five! video met de klas. De klas maakt hierin een muzikale boodschap met akoestische instrumenten voor het orkest. Eén van onze musici beantwoordt deze boodschap met een muzikale antwoordvideo. Op deze manier leren de leerlingen niet alleen óver het orkest, maar ook dóór en mét het symfonieorkest.