BRABANT MENU brengt podiumkunst voor leerlingen in het theater en in de scholen

algemeen • 3 februari 2023

Logo Ph ZN woordmerk

De vijf Brabantse gezelschappen met een opdracht voor jeugd, Schippers&VanGucht, philharmonie zuidnederland, Theater Artemis, de Stilte en House of Nouws vormen samen BRABANT MENU. Het doel: zo veel mogelijk kinderen in aanraking brengen met podiumkunst; met dans, theater en muziek. Ieder gezelschap heeft zijn eigen manier, kleur, taal, kracht. Door de samenwerking wordt de Brabantse scholen een kwalitatief goed, breed podiumkunsten-aanbod aangeboden. Waardevol en belangrijk, omdat BRABANT MENU gelooft dat het kijken en luisteren naar podiumkunst de blik van kinderen op de wereld verruimt.

Brabantmenu

BRABANT MENU biedt (als een soort menukaart) scholen de mogelijkheid om een keuze te maken uit een voorstellingenaanbod. In nauw contact met scholen, werkgroepen en/of intermediairs wordt per gemeente een menu samengesteld. Iedere gemeente heeft dus haar eigen menu, afgestemd op de wensen en mogelijkheden van de scholen. Er zijn grotere voorstellingen in de verschillende Brabantse zalen, maar ook intieme voorstellingen op de school zelf. Bij alle voorstellingen hoort aanvullend educatief materiaal. Hiermee worden de kinderen en de leerkrachten uitgenodigd om zich voor te bereiden op het voorstellingsbezoek en om er achteraf op te reflecteren.

BRABANT MENU - dag
Op 23 januari vond de jaarlijkse BRABANT MENU – dag plaats. Cultuurcoördinatoren, leerkrachten, intermediairs, directeuren en bestuurders kwamen naar Theater De Nieuwe Vorst in Tilburg voor een dag die in het teken stond van de waarde van podiumkunsten voor kinderen. Een afwisselend programma met sprekers, voorstellingen, deelsessies en uitwisseling zorgde voor veel inspiratie.  De deelnemers keerden naar huis met een hoofd vol ideeën voor schooljaar 2023 – 2024!