Betekenisvolle, muzikale samenwerking met Zuyderland Ziekenhuis

algemeen • 30 juni 2022

ZM20220628 002

Dinsdag 28 juni vond de tweede editie plaats van het Muzikaal Menu, een samenwerking tussen het Zuyderland ziekenhuis en philharmonie zuidnederland. Na een succesvolle editie vorig jaar via livestream vanwege corona-beperkingen, kon het nu eindelijk live plaatsvinden zoals het oorspronkelijk bedoeld was.

Patienten van Zuyderland werden getrakteerd op privé-concertjes op hun kamer waarbij gekozen mocht worden uit smakelijk muzikale “hapjes” vanaf een a-la-carte menukaart. Tijdens de concertjes, gespeeld door Saskia Plagge (cello) en David Ernst (viool), gingen de deuren van andere kamers open en kwamen ook enkele patiënten meeluisteren op de gang. Ook het personeel genoot met volle teugen mee.

Een van de deelnemende patiënten gaf aan het een eer te vinden dat er een concert speciaal voor haar werd gespeeld, anderen genoten met gesloten ogen van de rust en de klanken en weer anderen waren zichtbaar ontroerd. Muziektherapeute Astrid Hyde begeleidde de patiënten en zorgde voor een nog diepere beleving van de muziek.

Na een kort pop-up concertje op de dagverpleging was de dag voorbij en keerde de rust weer op de afdeling.

Enkele reacties die we deze dag mochten ontvangen:
"Wat een cadeautje!"
"Dit is zoooooo waardevol en de patiënt stond vandaag echt centraal."
"Ik vind het zo bijzonder dat ze speciaal voor mij komen."
"Wat een mooi cadeautje om te krijgen tijdens mijn verblijf hier."
"Ik krijg een brok in mijn keel hiervan."
"Dankjulliewel, ik kon echt even wegdromen in de muziek."
"Ik heb Beethoven altijd heel mooi gevonden, en om dat nu zo dichtbij te horen live, daar heb ik geen woorden voor."
"Ik voel de muziek gewoon in mijn lijf komen, de klanken raken me echt."

Onze collega van het orkest vertelde nog dat ze het heel bijzonder vond een jongeman op de afdeling bij de eerste klanken meteen zijn kamer uit kwam om te kijken wat er gebeurde. Hij was duidelijk ernstig ziek en vertelde dat hij saxofoon speelde, maar dat nu niet meer kon. Hij is de hele tijd blijven zitten en verhuisde ook mee naar de andere kamers en luisterde daar opnieuw. Hij vertelde dat hij heel graag mee had willen doen met de Symfonic Mob en vroeg of het nog een keer werd georganiseerd, dan ging hij zeker meespelen.

Al met al een zeer betekenisvolle dag voor alle aanwezigen; patiënt, personeelslid of naaste.

ZM20220628 009 LR
ZM20220628 010 LR
ZM20220628 017 LR