6 col small Yamaha C Tiberghien 16

Genieten met al je zintuigen

6 t/m 8 oktober - Eindhoven, Maastricht, Utrecht

Beethoven - Strauss met Cédric Tiberghien - Brahms

  • Symfonisch
  • energiek
  • solisten
  • duncan ward
  • 60-90 middelgrote bezetting
  • Tijdsduur 1:30 u
  • Orkest 73 pers.
  • Pauze
Laat je omarmen door de klank van een vol symfonieorkest. Beleef samen met chef-dirigent Duncan Ward de opwindende kracht van Beethoven en de ruime adem van Brahms. De hartslag van de pauken en de dramatische strijkersmelodie waarmee zijn Eerste Symfonie opent, zijn het begin van een reis door diepe gevoelens en weidse muzikale vergezichten. Duncan Ward verheugt zich op de hernieuwde samenwerking met Cédric Tiberghien. ‘Hij liet de piano flonkeren’, schreef de Volkskrant opgetogen na Tiberghiens onvergetelijke uitvoering van Ravels Pianoconcert bij het inauguratieconcert van onze chef. Nu daagt de Franse meesterpianist zichzelf uit met de capricieuze Burlesque van Strauss, een pianoconcert dat geen pianoconcert mocht heten, vol virtuoze capriolen en melancholieke melodieën van de meesterverteller van de romantiek.

Programma

Ouverture Leonore nr. 3 Beethoven
Burlesque voor piano & orkest Strauss
Symfonie nr. 1 Brahms

Betreed deze droomwereld!

Ouverture Leonore nr. 3

De Ouverture 'Leonore nr. 3' componeerde Beethoven voor zijn opera 'Fidelio'. Het stuk staat bekend om zijn intense emoties en dramatische sfeer, die passen bij het verhaal van hoop en bevrijding in de opera. Wat dit stuk speciaal maakt, is de manier waarop het de luisteraar meeneemt op een intense reis van spanning naar opluchting. Ook grote meesters hebben soms meerdere pogingen nodig, zo ook Beethoven die meerdere versies van de ouverture creëerde voordat hij de definitieve 'Leonore nr. 3' versie vaststelde. 

Burlesque voor piano & orkest

Dit stuk is als muzikaal kattenkwaad: piano en orkest spelen tikkertje met noten. Leuk om te weten: Strauss speelde zelf als pianist tijdens de première: een beetje zoals een chef die zijn eigen gerecht proeft om te zorgen dat het perfect is. Dat smaakte naar meer! Geniet mee met melodieën die in je hoofd blijven hangen die een eindeloze glimlach op je gezicht zullen toveren. Stilzitten wordt lastig.

Symfonie nr. 1

Neem alleen al het hoofdthema uit Symfonie nr. 1, niemand kan er omheen dat dit alle kenmerken vertoont van het koraalthema uit Beethovens negende. Brahms had zijn Symfonie nr. 1 al een tijdje op zak, maar wilde er nog niet mee naar buiten te komen. Hij was er op zijn 21ste mee begonnen en het slotakkoord schreef hij toen hij 43 was. Het zou immers de eerste symfonie na de negende van Beethoven worden!

Helaas, deze voorstelling is afgelopen.

Bekijk lovende recensies of ga voor een actueel aanbod van onze voorstellingen naar de concertagenda.

Achtergrondinformatie

Duncan Ward

Chef-dirigent

Duncan Ward

6 col small Yamaha C Tiberghien 16

Solist

Cédric Tiberghien

Muziekgebouw eindhoven 2

Locatie

Muziekgebouw Eindhoven

Theater aan het vrijthof

Locatie

Theater aan het Vrijthof Maastricht

Tivoli Vredenburg

Locatie

Tivoli Vredenburg Utrecht

Gerelateerde concerten