philharmonie zuidnederland verhuist naar Theresiakerk en ‘doopt’ deze om tot Opus 9
algemeen • 13 maart 2023
De philharmonie zuidnederland heeft vanaf 8 maart haar intrek genomen in de Theresiakerk in Maastricht. Het orkest is daarmee definitief verhuisd van Theater aan het Vrijthof naar de kerk voor wat betreft haar kantoren en repetities. Concerten blijft het orkest gewoon geven in Theater aan het Vrijthof. De nieuwe naam die philharmonie zuidnederland aan haar onderkomen heeft gegeven is Opus 9. Naast de locatie in Maastricht blijft het orkest ook gehuisvest in Eindhoven. In Muziekgebouw Eindhoven blijft philharmonie zuidnederland kantoor houden en zal het orkest de helft van de producties blijven repeteren.
Met de intrek in de Theresiakerk heeft philharmonie zuidnederland een eigen onderkomen voor vele activiteiten die het orkest ontplooid. Naast het feit dat hier kantoor wordt gehouden, zullen dat voornamelijk repetities zijn, maar ook bijvoorbeeld educatievoorstellingen of eigen evenementen kunnen door het orkest in Opus 9 worden gehouden. De kerk zal op gezette tijden nog steeds voor kerkdiensten worden gebruikt. Er wordt onderzocht welke mogelijkheden er zijn om toekomstig ook externe partijen gebruik te kunnen laten maken van Opus 9.
Podium en kantoren
Voor de repetities en voorstellingen is een groot podium gebouwd in de kerkverdieping waarop het orkest in een grote bezetting en zelfs met toevoeging van koren kan repeteren. Op de benedenverdieping is de muziekbibliotheek gevestigd en zijn er repetitieruimtes waar musici alleen of in kleine groepen kunnen repeteren. Voor dirigenten en solisten zijn er verblijfruimtes en kleedkamers beschikbaar. Ook bevinden zich hier de kantoren en vergaderruimtes voor de staf, waarbij rekening is gehouden met de mogelijkheid om hybride te werken. En er is een gezamenlijke kantine (MuziKantine) die voor nog meer verbinding zorgt tussen musici en staf. Het orkest zoekt nadrukkelijk de verbinding op met de buurt en heeft die mede gevonden in Athos, dat op repetitiedagen de lunch voor het personeel van het orkest zal verzorgen.
Opus 9
Het orkest gaat een nieuwe naam voeren voor het onderkomen en heeft daarbij gekozen voor Opus 9. Een korte en krachtige naam met een mooie betekenis. Opus staat voor ‘werk’, verwijzend naar een muzikale compositie en een Opus wordt vaak gevolgd door een nummer. In dit geval is dat 9, omdat dat cijfer refereert aan het huisnummer (Theresiaplein 9). Daarnaast is 9 een ‘magisch’ getal voor componisten. Het 9e Symfonie-syndroom is een mythe binnen het componeren van klassieke muziek die berust op het gegeven dat na Ludwig van Beethoven vele componisten niet meer tot negen symfonieën kwamen of bang waren voor het passeren van deze grens. Het orkest omarmt dit getal, omdat het ook een nieuwe start symboliseert in Maastricht. Bovendien bestaat philharmonie zuidnederland dit seizoen 9 jaar en viert het volgend seizoen dus haar 10-jarig bestaan.
Officiële opening
Op vrijdag 17 maart vindt de officiële opening plaats voor genodigden en omwonenden die hiervoor een uitnodiging hebben ontvangen en zich hebben kunnen aanmelden. Burgemeester van Maastricht Annemarie Penn-te Strake zal samen met Stefan Rosu, intendant van philharmonie zuidnederland op 17 maart de officiële openingshandeling verrichten.
Eigen onderkomen
Het hele traject van verkenning naar intrek heeft ruim 2,5 jaar in beslag genomen. Aanleiding voor de verhuizing van het orkest naar een ‘eigen onderkomen’ zijn de plannen van Theater aan het Vrijthof voor het bouwen van een middenzaal. Deze zou op de plek komen waar de kantoren van philharmonie zuidnederland waren gevestigd. En omdat het orkest de helft van haar producties op het podium in Theater aan het Vrijthof repeteert (en de andere helft in Muziekgebouw Eindhoven), is het podium bezet, waardoor het theater geen producties kan plannen op die dagen. Een eigen onderkomen voor het orkest, maakt voor beide zaken de weg vrij voor het theater.
Traject van 2,5 jaar
In mei 2020 zijn de eerste verkenningen gedaan om na te gaan of de Theresiakerk een mogelijke locatie kon zijn voor philharmonie zuidnederland. Op basis van een programma van eisen is een haalbaarheidsonderzoek gedaan. Cruciaal aspect voor een symfonieorkest is hierbij dat de akoestiek uitstekend moet zijn, wat in een kerk geen vanzelfsprekendheid is. In september 2020 is het eerste concept-inspiratiedocument gedeeld met het orkest door de gemeente Maastricht en in februari 2021 is een akkoord bereikt met betrekking tot de financiering. In juni is gestart met het ontwerpen van de diverse verdiepingen én de akoestische aanpassingen, waarna in oktober 2021 de aannemer is geselecteerd en de verbouwing gestart. Op woensdag 8 maart is de kerk door het orkest in gebruik genomen en vindt de eerste repetitie plaats.
Foto: Focuss22