Kölner Philharmonie

Kölner Philharmonie

De Kölner Philharmonie is een symfonische concertzaal gelegen in Keulen, Duitsland. Het maakt deel uit van het gebouwencomplex van het Museum Ludwig en werd geopend in 1986. De Kölner Philharmonie bevindt zich dicht bij de Keulse Dom en het centraal station van Keulen. Het ensemble is ontworpen door de architecten Busmann + Haberer in de jaren 1980.

De concertzaal De concertzaal is gemaakt als een amfitheater om een bijna perfecte akoestiek te krijgen. Daarom zijn er geen muren die parallel aan elkaar lopen, om geen echo te produceren. De grootte en kunst van de bekleding voor de stoelen (de stoelen zijn gemaakt door de Duitse fabrikant Recaro, die bekend staat om het maken van auto(sport)stoelen) zijn zo gekozen dat de akoestische demping constant is, onafhankelijk van het feit of de stoel door een persoon wordt gebruikt of niet.

De zaal biedt plaats aan 2.000 mensen. De grootte van de zaal zorgt voor enkele problemen: de zaal bevindt zich onder het openbare Heinrich-Böll-plein. Loopgeluiden van mensen met naaldhakken of rijgeluiden van skateboards of trolleys zijn in de zaal te horen. Om deze reden is het stadsplein tijdens de voorstelling gesloten.

Bij het oorspronkelijke ontwerp van de zaal was geen pijporgel gepland. Later kreeg het pijporgelbouwbedrijf Klais Orgelbau uit Bonn, Duitsland, de opdracht om een orgel te bouwen. Het oorspronkelijke instrument was klaar in 1986. Het originele instrument had drie klavieren, 70 registers met in totaal 5.394 pijpen.

Concerten