Mozart componist

Mozart

Componist

Mozart wordt op 27 januari 1756 geboren in Salzburg. Zijn talent openbaart zich op driejarige leeftijd toen hij eenvoudige klavierstukjes in een half uur uit zijn hoofd leerde en maatvast kon spelen. Twee jaar later componeerde Mozart zijn eerste composities, een Menuet en trio voor piano. Volgens biograaf Paumgartner bevat reeds KV 3, een driedelig lied, “onmiskenbare sporen van Mozarts eigen persoonlijkheid.’

Even voorstellen

Naam Mozart, Wolfgang Amadeus
Geboren 27 januari 1756, Salzburg (Oostenrijk)
Overleden 5 december 1791, Wenen (Oostenrijk)
Werk Pianist, componist
Privé Getrouwd met Constance Weber
Bijzonderheden In 1984 verscheen de Amerikaanse muzikale dramafilm Amadeus van regisseur Miloš Forman met in de hoofdrollen Tom Hulce en F. Murray Abraham. De film gaat over het leven van componist Wolfgang Amadeus Mozart.

In september 1761 treedt Mozart voor het eerst op voor publiek. Dit was aan de Salzburgse universiteit, waar hij deelnam aan een theateropvoering met muziek van Johann Ernst Eberlin.

Carrière

Zijn echte carrière begint in 1763 als hij met zijn familie op grand tour gaat door Europa. In oktober speelt de familie Mozart in Brussel in het bijzijn van landvoogd Karel Alexander van Lotharingen (een broer van Keizer Frans l Stefan). De reis gaat verder naar Parijs waar ze een concert geven voor koning Lodewijk XV. In Parijs wordt voor het eerst Mozarts muziek gepubliceerd, sonaten voor viool en piano.

Ook in Den Haag wordt een concert gegeven voor de inhuldiging van wethouder Willem V. Wolfgang Amadeus Mozart schrijft speciaal voor deze gelegenheid zijn Variaties op het Wilhelmus. Mozart ontmoet tijdens de reis een aantal andere componisten, waaronder Johann Christian Bach. 

Geld

Mozart kan niet zo goed met geld omgaan, zelfs niet toen hij steeds meer kinderen kreeg om voor te zorgen. In zijn laatste jaren had hij veel geldzorgen.

Requiem

In Mozarts laatste jaar krijgt hij een geheime opdracht van graaf Frans von Walsegg: schrijf een Requiem. Mozart is erg uitgeput en krijgt een depressie. Halverwege het Requiem proces wordt hij ernstig ziek. Zo ziek dat hij uiteindelijk op 5 december 1791 overlijdt op 34 jarige leeftijd.

Mozart heeft nog veel muziek schetsmatig gecomponeerd maar niet volledig uitgeschreven. Ook het Requiem was nog niet af. Een paar dagen na zijn dood wordt hij herdacht met een aantal wel voltooide delen uit het Requiem.

NPO Radio 4 heeft een uitgebreide lijst met muziekwerken van Mozart samengesteld op https://www.nporadio4.nl/componisten/mozart-wolfgang-amadeus

Op de site van NPO Radio 4 kunt u ook een podcast over de geheimzinnige opdracht vlak voor Mozarts dood beluisteren: Voorspelde Mozart zijn eigen dood?