6 col small Yamaha C Tiberghien 16

Cédric Tiberghien

Solist

Cédric Tiberghien is een Franse pianist die een echte internationale carrière heeft opgebouwd. Hij wordt vooral geprezen om zijn veelzijdigheid, zoals blijkt uit zijn brede repertoire, interessante programmering, een openheid om innovatieve concertformats te verkennen en zijn dynamische kamermuziekpartnerschappen.

Concert-optredens in het seizoen 2023-24 omvatten zijn debuut met het Atlanta Symphony Orchestra en opnieuw uitnodigingen voor het London Philharmonic Orchestra, San Francisco Symphony en Orchestre National de Lyon. Zijn solo- en kameroptredens, de latere met Alina Ibragimova en het Chiaroscuro Quartet, omvatten uitvoeringen in Londen, Brussel en Berlijn. 

Cédric heeft een lange band met de Wigmore Hall in Londen, waar hij momenteel een complete Beethoven-variatiecyclus uitvoert, afgewisseld met werken van andere componisten, die de evolutie van het genre illustreren. Vorig seizoen voerde Cédric Messiaens Turangalila Symphony uit met zowel de Berliner Philharmoniker (Simone Young) als het Orchestre National de France (Cristian Macelaru). Andere recente samenwerkingen waren de Boston Symphony, Cleveland, London Symphony, NDR Elbphilharmonie, Tokyo Philharmonic Orchestras en op de BBC Proms met Les Siècles. Hij werkte onder meer samen met Karina Canellakis, Nicholas Collon, Stéphane Denève, Edward Gardner, Enrique Mazzola, Ludovic Morlot, Matthias Pintscher, François-Xavier Roth en Simone Young. 

Cédric' meest recente opname is deel één van een complete Beethoven-variatiecyclus, repertoire dat hij ook uitvoert in de Wigmore Hall. Deze wordt uitgebracht door Harmonia Mundi voor wie Cédric ook de Ravel Concertos heeft opgenomen met Les Siècles/Roth, wat lovende kritieken heeft gekregen, waaronder de onderscheiding van 'Editor's Choice' in Gramophone Magazine. Cédric nam eerder werken van Bach, Beethoven, Brahms en Debussy op voor Harmonia Mundi. Hij kreeg vijf Diapason d'Or, voor zijn solo- en duo-opnamen op Hyperion; zijn meest recente soloproject is een driedelige verkenning van Bartoks pianowerken. Als toegewijd kamermusicus zijn Cédric's vaste partners violiste Alina Ibragimova, altvioliste Antoine Tamestit en bariton Stéphane Degout, met wie hij verschillende opnames heeft gemaakt en ook concerten heeft uitgevoerd. Zijn discografie met Alina omvat complete muziekcycli van Schubert, Szymanowski en Mozart (Hyperion) en een Beethoven Sonatecyclus (Wigmore Live).  Cédric is lid van de Académie Musicale Philippe Jaroussky, waar hij regelmatig lesgeeft.

Concerten