WDR Rundfunkchor

WDR Rundfunkchor

Koor

Biografie WDR Rundfunkchor

Het WDR Rundfunkchor Köln (Westdeutscher Rundfunk Koor Keulen) is het koor van de Duitse omroep Westdeutscher Rundfunk (WDR), gevestigd in Keulen. Het werd opgericht in 1947. Het koor bracht werken van hedendaagse componisten in première, waaronder Arnold Schoenbergs onvoltooide opera Moses und Aron in 1954, Karlheinz Stockhausens Momente, Luigi Nonos Il canto sospeso, Bernd Alois Zimmermanns Requiem für einen jungen Dichter en Penderecki's St Luke Passion.

Een voorloper was een kamerkoor, "Kammerchor des Kölner Senders", opgericht in 1927 voor de "Reichssender Köln" dat in 1940 werd ontbonden. WDR Rundfunkchor Köln werd opgericht in Keulen als Kölner Rundfunkchor in 1947. De eerste repetitie was op 1 september in de zaal van de kerk St. Agnes. Bernhard Zimmermann repeteerde Mozart's Ave verum corpus. Het koor was aanvankelijk het Keulse koor van de omroep Nordwestdeutscher Rundfunk (NWDR), terwijl het Hamburgse koor het NWDR Chor was. Toen de omroep in 1956 werd opgesplitst in NDR en WDR, werd het Kölner Rundfunkchor het koor van de Westdeutscher Rundfunk.

Het koor van 45 zangers heeft een repertoire van middeleeuwse muziek tot hedendaagse muziek, religieuze muziek, oratorium, operette, en muziek van computerspellen en films. Ze voeren regelmatig cantates en a capella werken uit in kerken in de regio. Een serie Musik am Mittag (Muziek 's middags) in de Minoritenkirche nodigt het publiek uit om deel te nemen.

Het koor heeft zich gericht op hedendaagse muziek en heeft meer dan 150 premières van nieuwe werken uitgevoerd, waarvan verschillende in opdracht van de WDR. Het koor nam deel aan baanbrekende projecten, zoals de concertpremière van Arnold Schoenbergs onvoltooide opera Moses und Aron in 1954. Karlheinz Stockhausen dirigeerde in 1962 de eerste uitvoering van zijn cantate Momente voor sopraan, vier gemengde koren en dertien instrumentalisten. Andere premières waren onder meer Hans Werner Henzes Laudes, Luigi Nonos Il canto sospeso, Pierre Boulez' Le Visage nuptial, Bernd Alois Zimmermanns Requiem für einen jungen Dichter, Penderecki's St Luke Passion, Iannis Xenakis' Nuits, Luciano Berio's Coro, York Höllers Der ewige Tag, Péter Eötvös' IMA en Toshio Hosokawa's Die Lotosblume. Het koor heeft internationaal opgetreden, bijvoorbeeld in 2013 in Mahlers Tweede Symfonie met koor en orkest van de Bayerischer Rundfunk onder leiding van Mariss Jansons op het Salzburg Festival, het Lucerne Festival en The Proms. In oktober 2013 voerde het koor Schönbergs Gurre-Lieder uit met het Rundfunkchor Berlin en het Berlin Philharmonic onder leiding van Sir Simon Rattle.

In 2012 ontving het WDR Rundfunkchor Köln de Echo Klassik in de categorie beste kooropname voor György Ligeti's Requiem.

Concerten