Custers Vincent LR

Vincent Custers

Solist

Vincent heeft een voorkeur voor het romantische lied, in het bijzonder Schubert, maar voelt zich thuis in alle stijlen. Ook het hedendaagse lied. Hij werkt daarom nauw samen met componisten, van wie sommigen zelfs liederen aan Vincent hebben opgedragen.

De Nederlandse bariton Vincent Kusters is een veelgevraagd concert- en liedzanger die zich zowel in oratorium als opera thuis voelt en een grote affiniteit heeft met het klassieke lied. Hij studeerde zang en piano aan het Conservatorium Maastrichtse en als onderdeel van het Erasmusprogramma aan de Hochschule für Musik Freiburg (DE). Beide studies rondde hij af met een masterdiploma. In 2018 voltooide hij tevens de applicatieopleiding koordirectie aan het Utrechts Conservatorium.

Vincent nam met succes deel aan internationale masterclasses bij coryfeeën als Elly Ameling, Robert Holl, Ulf Bästlein, Vesselina Kassarova, Roberta Alexander, Sergei Leiferkus, Julius Drake en Charles Spencer.

Vincent heeft voor zijn liedvertolking diverse prijzen gewonnen, waaronder de Vocallis Liedprijs (Vaals, 2017 en 2018) en is winnaar van het Schumann Wettbewerb (Zwickau, 2020/2021). Samen met zijn duo-partner pianist Charlie Bo Meijering won hij de prijs “Vrienden van het IVC” ('s-Hertogenbosch, 2019), en tweemaal de eerste prijs in “Liedkunst im Schloss vor Husum” (2021 en 2023), het “Young Artist Platform” van het Internationaal Liedfestival Zeist (2021) en de prijs voor “Besten Interpretation eines Schubert-Liedes” tijdens het Internationalen Lied-Wettbewerbes Bolko von Hochberg (Görlitz, 2022).

Ook won hij samen met organist Nick Goudkuil de eerste prijs tijdens Internationaler Wettbewerb für Orgel und Gesang (Neuss, 2020).

Dit alles leidde tot talloze optredens in binnen- en buitenland, onder meer tijdens het gerenommeerde songfestival in Oxford (GB). Vincent is ook een terugkerende zanger op het Internationaal Lied Festival Zeist (NL) het Internationaal Liedfestival Vocallis (NL).

Hij is lid van de Schola Maastricht, een ensemble gespecialiseerd in het gregoriaans, en is organist/dirigent van de Bartholomeuskerk in Eckelrade. Daarnaast is hij als cantor/organist verbonden aan de Sint-Martinuskerk in Gronsveld.

In 2023 richtte Vincent een stichting voor de zangkunst op, de J.M. Vogl-Stichting.

Vernoemd naar de beroemde zanger, vriend en supporter van Schubert, heeft de stichting tot doel een podium te bieden aan de zangkunst, in het bijzonder het lied, en veelbelovende talenten te ondersteunen in hun carrière.

Concerten