DSC08546

Txemi Etxebarria Urzain

Dirigent

Txemi Etxebarria is geboren in Baskenland (Spanje) maar woont al 20 jaar in Nederland en België. Hij studeerde compositie in Maastricht bij Jef Penders en studeerde later af in Master Hoorn en Orkestdirectie aan het Conservatorium van Maastricht bij Enrico Delamboye en Jan Stulen en daarnaast aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen bij Ivo Venkov.

Sinds november 2023 is Txemi Etxebarria chef-dirigent van het Philips Symfonie Orkest.

Hij heeft met verschillende orkesten gewerkt: Philzuid, Staatorchester Rheinische Philharmonie Konblenz (Duitsland), Symfonieorkest van de Nationale Opera & Ballet Oleg Danovsky (Roemenië), Pleven Philharmonic (Bulgarije), Opera Comique Maastricht en de Banda Municipal de Bilbao (Spanje).

Hij zal in 2025 zijn debuut maken bij Symfonieorkest Vlaanderen. Sinds 2011 is hij tevens dirigent van het hedendaagse muziekensemble CoMA Maastricht.

Hij won de 3de prijs op het “Citta' Di Brescia Giancarlo Facchinetti” (Italië), 2e prijs op de Artur Nikisch International Competition (Bulgarije) en een 1e prijs op de 4e International Orchestral Conducting Competition in Bilbao (Spanje).

Concerten