Tung Chieh Chuang

Tung–Chieh Chuang

Dirigent

Biografie Tung–Chieh Chuang

Sinds het begin van het seizoen 2021/2022 is Tung-Chieh Chuang Generalmusikdirektor van de Bochumer Symphoniker en Intendant van het Anneliese Brost Musikforum Ruhr.

In zijn derde seizoen in Bochum zet Chuang de succesvolle concertreeks "Vanuit het Hart" voort en presenteert hij werken van grote orkestliteratuur die hem bijzonder na aan het hart liggen. Onder de stukken die te horen zijn, bevinden zich Mahler's Vijfde Symfonie, Debussy's "La Mer," Tchaikovsky's ballet "De Notenkraker," en Bruckner's Negende Symfonie. Tijdens deze concerten zal Chuang samenwerken met gerenommeerde solisten zoals Frank Peter Zimmermann, Bruce Liu, Alexander Gavrylyuk, en Yubeen Kim. Verkenning van nieuwe klankwerelden omvat een concert met de Chinese Guzheng-virtuoos Xu Fengxia, die Tan Dun's Concerto voor Strijkorkest en Zheng zal uitvoeren onder leiding van Tung-Chieh Chuang. Een bijzonder hoogtepunt van het seizoen is de tournee van de Bochumer Symphoniker naar Taiwan eind september. Werken van Liszt, Rachmaninoff en Mahler zullen worden uitgevoerd tijdens concerten in Taipei, Hsin-Chu en Kaohsiung.

Bovendien heeft Tung-Chieh Chuang in het seizoen 2023/2024 uitnodigingen ontvangen om te dirigeren bij het hr-Sinfonieorchester, Antwerp Symphony Orchestra en het Norwegian Radio Orchestra. Hij zal voor het eerst het Luzerner Sinfonieorchester en de Bremer Philharmoniker leiden. Eerdere verplichtingen brachten hem naar het Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, WDR Sinfonieorchester, SWR Symphonieorchester, NDR Radiophilharmonie, Tonkünstler-Orchester, Danish National Symphony Orchestra, Helsinki Philharmonic Orchestra, Oslo Philharmonic, BBC Symphony Orchestra, National Symphony Orchestra (Ierland), Royal Scottish National Orchestra, Seoul Philharmonic Orchestra, Taiwan Philharmonic, NCPA Orchestra, Shanghai Symphony Orchestra, Auckland Philharmonia en Tasmanian Symphony Orchestra. Hij heeft herhaaldelijk het MDR Sinfonieorchester, Dresdner Philharmonie, Die Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Lapland Chamber Orchestra, Sønderjyllands Symfoniorkesters, Trondheim Symphony Orchestra, Tampere Philharmonic Orchestra en Oviedo Filarmonía gedirigeerd.

Deze jonge en aanstormende dirigent uit Taiwan legde in 2015 de basis voor zijn internationale carrière door de International Malko Competition in Kopenhagen te winnen. Daarvoor had hij al prijzen gewonnen op de Sir Georg Solti International Conducting Competition in Frankfurt, de Gustav Mahler Conducting Competition in Bamberg en de Jeunesses Musicales International Conducting Competition in Boekarest.

In 2010 ontving Chuang de Edwin B. Garrigues Fellowship van het Curtis Institute of Music. Een jaar later in Philadelphia initieerde hij het Curtis Japan Benefit Concert, waarbij alle opbrengsten werden gedoneerd aan de slachtoffers van de aardbeving van maart 2011 via het Japanse Rode Kruis. In 2012 lanceerde hij de eerste orkestrale ‘flashmob’ in Taiwan in zijn rol als Hoofddirigent van het Nationale Symfonieorkest van de Nationale Taiwan Universiteit.

Geboren in een familie van professionele musici, leerde Chuang al op jonge leeftijd hoorn en piano te spelen, en gaf hij zijn eerste openbare concert op elfjarige leeftijd. Hij zette zijn studie voort aan het Curtis Institute of Music in Philadelphia en de Hochschule für Musik "Franz Liszt" Weimar. Zijn mentoren zijn onder meer Mark Gibson, Gustav Meier, Otto-Werner Mueller en Nicolás Pasquet. De dirigent woont met zijn familie in Bochum.

Concerten