Steven Sloane

Steven Sloane

Dirigent

Biografie Steven Sloane 

Artistieke visie en onvermoeibare cultureel-politieke betrokkenheid: dat zijn de kwaliteiten die de in Los Angeles geboren Amerikaans-Israëlische dirigent Steven Sloane wereldwijd bekend hebben gemaakt. Als voormalig student van Eugene Ormandy, Franco Ferrara en Gary Bertini maakte hij al op jonge leeftijd naam op festivals en operahuizen zoals het Spoleto Festival in Charleston en Opera North in Leeds. Hij heeft ook gediend als chef-dirigent van het American Composers Orchestra en het Stavanger Symphony Orchestra, evenals artistiek directeur voor de Europese Culturele Hoofdstad RUHR.2010.

Steven Sloane is een regelmatige gastdirigent bij gerenommeerde orkesten zoals het London Philharmonic Orchestra, San Francisco Symphony, Israel Philharmonic, Sydney Symphony, Tokyo Metropolitan, Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, hr-Sinfonieorchester, Philharmonia Orchestra London, City of Birmingham Symphony Orchestra, Orchestre Philharmonique de Radio France, Orquestra Sinfônica do Estado de São Paulo en het Chicago Symphony Orchestra.

Tijdens het seizoen 2022/23 was hij te gast bij Oper Frankfurt voor een nieuwe productie van Die Zauberflöte (geregisseerd door Ted Huffman) en bij de Volksoper Wien voor de wereldpremière van Moritz Eggerts nieuwe opera Die letzte Verschwörung. Bovendien kreeg David Langs opera Prisoner of the State zijn premières in Duitsland, Nederland en België (Bochumer Symphoniker), en in Zweden bij Malmö Opera onder zijn leiding in mei/juni 2023.

Steven Sloane aanvaardde in september 2020 de functie van muzikaal directeur van het Jerusalem Symphony Orchestra en bracht het orkest in juni 2021 op tournee door Duitsland, met gevierde concerten in de Elbphilharmonie Hamburg, het Konzerthaus Berlin en het Ruhr Piano Festival, evenals een gezamenlijke uitvoering van Gustav Mahlers 2e Symfonie met de Bochumer Symphoniker in de Jahrhunderthalle.

Van 1994 tot 2021 was Steven Sloane General Music Director van het Bochum Symphony Orchestra, dat onder zijn leiding uitgroeide tot een van de toonaangevende orkesten van Duitsland. Een van zijn grootste prestaties was de realisatie van de concertzaal van het orkest, de Anneliese Brost Musikforum Ruhr, die succesvol werd geopend in 2016. Andere buitengewone successen van zijn werk met het Bochum Symphony Orchestra waren de uitzonderlijke productie van Zimmermanns Die Soldaten tijdens de Ruhrtriennale (2006) en het Lincoln Center Festival in New York (2008), de bejubelde Mahler/Ives-cyclus in de Philharmonie Essen, evenals tal van cd-projecten, waaronder de complete opname van de orkestwerken van Joseph Marx. Als erelid blijft hij nauw verbonden met het orkest en de stad Bochum.

Als veelgevraagd operadirigent genoot hij succes bij huizen als het Royal Opera House London (Le Nozze di Figaro), de L.A. Opera (Dido and Aeneas/Duke Bluebeard's Castle), San Francisco Opera (Wallace: Bonesetter's Daughter), Royal Opera Copenhagen (Madama Butterfly), Grand Théâtre de Genève (Britten: A Midsummer Night's Dream), Houston Grand Opera (The Makropulos Affair, The Magic Flute), Welsh National Opera (Iphigénie en Tauride), Deutsche Oper Berlin (The Love for Three Oranges) en Stuttgart Opera (Macbeth), evenals bij festivals in Hong Kong (Salome), Santa Fe (Káťa Kabanová), Edinburgh (Genoveva), Salzburg (Feldman: Neither) en New York (Mark-Anthony Turnage's Anna Nicole bij NY City Opera). Zijn recente operasuccessen omvatten de Berlijnse première van Reimanns Medea bij Komische Oper, Adriana Lecouvreur bij Oper Frankfurt, Der Fliegende Holländer, Tosca en Falstaff in Malmö, en Salome bij het Spoleto Festival USA.

Steven Sloane heeft bijzondere interesse in onderwijs en het bevorderen van jong talent, en dirigeert regelmatig de Junge Deutsche Philharmonie, het Bundesjugendorchester en het Young Israel Philharmonic Orchestra. Sinds 2013 realiseert hij zijn visie op een Internationale Dirigentenacademie aan de Universiteit der Kunsten in Berlijn.

In 2022 werd hij onderscheiden met de Orde van Verdienste van de deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Concerten