Sergio Tiempo 3 Credit Sussie Ahlburg LR

Sergio Tiempo

Solist

Sergio Tiempo wordt beschouwd als een van de meest individuele en tot nadenken stemmende pianisten van zijn generatie. Hij maakte op veertienjarige leeftijd zijn professionele debuut in het Amsterdamse Concertgebouw en werd al snel internationaal bekend om zijn rauwe energie en muzikale veelzijdigheid, van Brahms tot Villa-Lobos en Ginastera.

Sergio Tiempo, geboren in Caracas, Venezuela, begon zijn pianostudie bij zijn moeder, Lyl Tiempo. Tijdens zijn studie aan de Fondazione per il Pianoforte in Como, Italië, werkte hij samen met Dimitri Bashkirov, Fou Tsong, Murray Perahia en Dietrich Fischer-Dieskau. Hij krijgt regelmatig muzikale begeleiding en advies van Martha Argerich en Nelson Freire en treedt regelmatig op met landgenoot en vriend Gustavo Dudamel.

Recente hoogtepunten waren onder meer een tournee van acht concerten door de VS en Europa met het Los Angeles Philharmonic en Gustavo Dudamel, waarbij Ginastera's First Piano Concerto werd uitgevoerd vanwege het honderdjarig bestaan van de componist, een residentie bij Queensland Symphony Orchestra en zijn debuut bij het Boston Symphony Orchestra.

Verdere orkestrale samenwerkingen omvatten het Orchestre Philharmonique de Radio France, Brussels Philharmonic, Orquestra Nacional do Porto, Simón Bolívar Orchestra, Singapore Symphony, BBC Symphony, City of Birmingham Symphony, Royal Northern Sinfonia, St Petersburg Symphony, Auckland Philharmonia, Phoenix Symphony, Queensland Symphony Orchestra, Buenos Aires Philharmonic, Zurich Chamber en Stavanger Symphony Orchestras. Naast eminente dirigenten zoals Claudio Abbado, Myung Whun Chung, Thierry Fischer, Emmanuel Krivine, Alondra de la Parra, Ludovic Morlot, Alexander Prior en Leonard Slatkin.

Een toegewijde recitalist, engagementen omvatten een uitverkocht recitaldebuut in de Queen Elizabeth Hall in de Londense International Piano Series, het Weense Konzerthaus, de Wigmore Hall, de Berliner Philharmonie en het Edinburgh International Festival, evenals terugkerende bezoeken aan het Oslo Chamber Music Festival, het Warschau Chopin Festival, muziekdagen in Lissabon en recitaltours in China, Korea, Italië en Zuid-Amerika. 

Sergio Tiempo trad elk jaar op tijdens het Martha Argerich Festival in Lugano, met recitalpartners zoals de formidabele Mischa Maisky, Nelson Freire en collega-pianiste en zus Karin Lechner. Sergio Tiempo heeft een aantal zeer onderscheidende en veelgeprezen opnames gemaakt. Op EMI Classics nam hij Mussorgsky Pictures at an Exhibition, Ravel Gaspard de la Nuit en drie Chopin Nocturnes op voor 'Martha Argerich Presents', en voor Deutsche Grammophon nam hij verschillende cd's op met Mischa Maisky, waaronder een cd met Rachmaninov die vijf sterren kreeg van Classic FM en het BBC Music Magazine. Sergio Tiempo en Karin Lechner namen Tango Rhapsody op, een nieuw werk voor twee piano's en orkest van de Argentijnse componist Federico Jusid, speciaal voor het duo en de RSI Lugano. Verdere opnamen met Karin Lechner omvatten een cd met Franse muziek Avanti Classic getiteld 'La Belle Epoque' uitgebracht op Avanti Classic. Een label waarmee Sergio Tiempo in januari 2018 zijn laatste cd, getiteld 'Legacy', opnam, en waarop hij ook twee afzonderlijke duo-opnames zal uitbrengen met zijn muzikale mentoren, Martha Argerich en Nelson Freire.

Concerten