Samy Rachid1 Theresa Pewal

Samy Rachid

Dirigent

Assistent-dirigent: Boston Symphony Orchestra bij Andris Nelsons (vanaf 2023/24)

De Franse dirigent Samy Rachid opent het seizoen 2023/24 als nieuwe assistent-dirigent van het Boston Symphony Orchestra onder leiding van muziekdirecteur Andris Nelsons voor een termijn van twee jaar. Hij zal met het orkest dirigeren tijdens het Tanglewood Music Festival 2024, gevolgd door abonnementsconcerten in de Symphony Hall tijdens het seizoen 2024/25 van het Boston Symphony Orchestra.

In september 2023 dirigeert hij de musici van Orchestre de Paris en L’Histoire du soldat in de Paris Philharmonie. Andere hoogtepunten zijn een opmerkelijk debuut met Orchestre National du Capitole de Toulouse, Tours Opera Orchestra en Biel Solothurn Symphony Orchestra.

Hij werkte als assistent-dirigent van de Opéra National du Rhin in Straatsburg in 2022 en was dat jaar ook Conducting Fellow van het prestigieuze Verbier Festival, dat in 2023 terugkeerde. Hij werkte daar met gerenommeerde dirigenten als Zubin Metha, Gianandrea Noseda en Klaus Mäkelä. In 2022 nam hij deel aan de Gstaad Conducting Academy, waar hij nauw samenwerkte met Jaap von Zweden en de eerste Franse dirigent werd die de Neeme Järvi-prijs van de Academie ontving.

Samy Rachid, voorheen cellist van het Arod Quartet, verliet dat ensemble in 2021 om zich te concentreren op dirigeren en won de tweede prijs in de Tokyo International Music Competition for Conducting. In hetzelfde jaar werkte hij samen met het Franse Orchestre Elektra en werd vervolgens door het ensemble gevraagd om hun muziekdirecteur te worden voor het seizoen 2022/23.

Concerten