Nikki Treurniet 16 Misses Prins X Nikki Treurniet

Nikki Treurniet

Solist

De Nederlandse sopraan Nikki Treurniet ontdekte al vroeg haar liefde voor klassieke muziek en studeerde al op jonge leeftijd zowel zang als piano. Het was vooral de muziek van Mozart en Brahms die haar inspireerde om zich toe te leggen op serieuze muzikale studies.

Momenteel heeft Nikki een feestelijke afspraak bij de Staatsoper Hannover om haar opera-reperoire uit te breiden met rollen als Pamina, Zerlina, Despina, Susanna, Gretel en meer. Speciale lof kwam ook voor haar uitvoering van Iseut la Blonde in een geënsceneerde versie van Frank Martin's Le Vin Herbé. Dit seizoen maakt Nikki haar debuut met het zingen van Blanche in Poulenc's Dialogues des Carmélites, Euridice/La Musica in Monteverdi's Orfeo en ze keert terug in Lydia Steier's prachtige regie van Le Nozze di Figaro die Susanna zingt. Als een licht lyrische sopraan met een warme klank voelt Nikki zich thuis in het zingen van zowel vroege als romantische muziek en geniet ze van uitdagende hedendaagse kost. Haar debuut op het operatoneel was als Zerlina in Mozarts Don Giovanni in een productie onder leiding van Huba Hollóköi en geregisseerd door Sybrand van der Werf, een uitvoering die veel lof oogstte.

Andere rollen waren onder meer de titelrol in Massenets Cendrillon met het Residentie Orkest, Grietje in Humperdincks Hänsel und Gretel met het NJO onder leiding van Antony Hermus en Scissors in de moderne opera The mother of black-winged dreams van Hanna Kulenty onder leiding van Clark Rundell. In het seizoen 2016/17 maakte Nikki haar debuut bij De Nationale Opera met de rol van Anima Ingrate in Il ballo delle Ingrate, onderdeel van de Monteverdi Madrigalen geënsceneerd door Pierre Audi in samenwerking met Les Talents Lyriques en Christoph Rousset; deze productie werd ook opgevoerd in het Brighton Festival.

In 2019 zong ze Mrs Nordstrom in Sondheims A Little Night Music met de Nederlandse Reisopera, die op tournee ging door Nederland.

Na haar debuut op de Zaterdagmatinee met de sopraansolo in Saint-Saens' Oratorium de Noel onder leiding van Ed spanjaard, keerde ze terug naar de zaterdagmatinee in Het Concertgebouw zingt Ginevra Scotti in Schrekers Die Gezeichneten en de rol van Sorge in Schumanns Szenen aus Goethes Faust en Karolka in Janaceks Jenufa.

in 2023 keert ze terug naar het Concertgebouw en zingt ze Bach en Verhulst. Nikki heeft een uitgebreid concertrepertoire dat ze regelmatig uitvoert, waaronder Bachs Matthäus-Passion en Johannes Passion, Weihnachtsoratorio en verschillende cantates, Brahms' Ein Deutsches Requiem, Händels Messiah en Mozarts Requiem. Ze was gastzangeres bij Het Koninklijk Concertgebouworkest en zong Mahlers Symfonie nr. 4 in een masterclass voor dirigenten onder leiding van Danielle Gatti. Ze heeft deelgenomen aan festivals zoals Opera Dagen Rotterdam, Grachtenfestival Amsterdam, De Nederlandse Muziekdagen en de NJO Muziekzomer.

In 2017 won Nikki diverse prijzen op Het Internationaal Vocalisten Concours in 's Hertogenbosch, waaronder de Operaprijs van Nederland Nikki zet zich sterk in voor de uitvoering van lied en heeft samen met pianisten Andrea Vasi en Daan Boertien liedrecitals gegeven in verschillende zalen in Nederland, waaronder een preconcertuitvoering voor Anne Sofie von Otter in het Muziekgebouw aan 't IJ en een recital in Grachtenfestival. Vorig seizoen zong ze een recital met Barbara Kozelj en Thomas Beijer in het Internationaal Liedfestival Zeist. 

Ze behaalde haar bachelor- en masterdiploma zang aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en studeerde in 2017 af aan de prestigieuze Dutch National Opera Academy. Tot haar docenten behoorden Sasja Hunnego en Henny Diemer en ze werd gecoacht door Peter Nilson, Nathalie Doucet en Phyllis Ferwerda, maar ook door theatercoach Peter te Nuyl.

Concerten