Sanderling michaelc marcoborggreve jpeg

Michael Sanderling

Dirigent

Michael Sanderling onderscheidt zich met name door zijn buitengewone muzikale integriteit en diepgang en heeft internationaal naam gemaakt door zijn objectieve benadering van muziek.

Michael Sanderling is een van de uitstekende dirigenten van zijn generatie. Hij is nieuw benoemd tot chef-dirigent van het Lucerne Symphony Orchestra en zal deze functie vanaf het concertseizoen 2021/22 op zich nemen. Geboren in Berlijn, begon hij zijn carrière als cellist voordat hij zich meer en meer op het dirigeren richtte. De uiterst veelzijdige kunstenaar heeft een bijzondere passie voor transparant geluid, de meest gedifferentieerde dynamiek en heldere structuren. In juli 2019, na acht zeer succesvolle jaren, beëindigde Michael Sanderling zijn carrière als chef-dirigent van het Dresden Philharmonic Orchestra. Dit tijdperk omvat de opname van alle symfonieën van Ludwig van Beethoven en Dmitri Sjostakovitsj, evenals 345 bedrijven in 78 landen. 

Michael Sanderling is ook de muzikale partner van vele uitstekende orkesten. Hij is nauw verbonden aan het Gewandhausorchester Leipzig, het Tonhalle Orkest Zürich, de Münchner Philharmoniker, het Filharmonisch Orkest van Helsinki, het Orchestre de Paris , het Konzerthausorchester Berlin, het Orchestre National du Capitole de Toulouse, het Toronto Symphony Orchestra, het Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra, het Guerzenich Orchestra Cologne en de symfonieorkesten van SWR en WDR als gastdirigent. Onlangs dirigeerde hij voor het eerst de Berliner Philharmoniker en het Koninklijk Concertgebouworkest Amsterdam. Binnenkort dirigeert hij het San Francisco Symphony Orchestra, het Indianapolis Symphony Orchestra, het Hong Kong Philharmonic Orchestra en het BBC Scottish Symphony Orchestra. 

Als operadirigent had hij succes met Philip Glass' 'The Fall of the House of Usher' in Potsdam, en met een nieuwe productie van Sergej Prokofjevs 'Oorlog en Vrede' in de Opera van Keulen. Michael Sanderling, geboren in Berlijn, is een van de weinige artiesten die, na een illustere carrière als orkestmusicus en solist, een zeer succesvolle carrière op het podium heeft kunnen bereiken en zichzelf heeft gevestigd als een van 's werelds meest gewaardeerde dirigenten. In 1987, op 20-jarige leeftijd, hij werd solocellist van het Gewandhausorchester Leipzig onder Kurt Masur en bekleedde van 1994 tot 2006 dezelfde functie in het Berliner Radio Symfonie Orkest. Als solist trad hij op met veel van 's werelds meest gewaardeerde ensembles, waaronder het Boston Symphony Orchestra, het Los Angeles Philharmonic en het Orchestre de Paris. 

Hij heeft als cellist verschillende cd-opnamen gemaakt van werken van Dvořák, Schumann, Sjostakovitsj, Prokofjev, Tsjaikovski en anderen. Het is echter lang geleden dat hij voor het laatst als cellist optrad. Michael Sanderling sierde voor het eerst de dirigententribune tijdens een concert van het Kammerorchester Berlin in 2000, en vloog in brand. Van jongs af aan vertrouwd met de kunst van het dirigeren, als zoon van de legendarische Kurt Sanderling, nam Michael Sanderling steeds meer dirigeerrollen op zich en werd in 2006 benoemd tot chef-dirigent en artistiek directeur van de Kammerakademie Potsdam.

Een van de passies van Michael Sanderling is het werken met jonge muzikanten. Hij doceert aan de Universiteit voor Muziek en Podiumkunsten in Frankfurt/Main en werkt regelmatig samen met het Bundesjugendorchester Orkest van Duitsland), het Jong Filharmonisch Orkest Jeruzalem Weimar, de Junge Deutsche Philharmonie en het Schleswig-Holstein-Festivalorchester. Van 2003 tot 2013 was hij chef-dirigent van de Deutsche Streicherphilharmonie. 

Zijn muzikale horizon omvat werken van Bach en Händel, tot Beethoven en Sjostakovitsj, tot wereldpremières, waarvan hij er inmiddels vele heeft gedirigeerd.