Masato Suzuki

Masato Suzuki

Dirigent

Biografie Masato Suzuki

Masato Suzuki werd geboren op 8 april 1981 in Den Haag. Hij is een veelzijdige Japanse componist, dirigent, klavecimbelspeler, organist en pianist.

Suzuki komt uit een muzikale familie en kreeg zijn eerste muzieklessen van zijn vader Masaaki Suzuki, een klavecimbelspeler, organist en dirigent van het "Bach Collegium Japan", en van zijn moeder Tamaki, een bekende zangeres. Hij studeerde compositie aan de Tokyo University of the Arts in Tokio bij Atsutada Otaka. Aan hetzelfde instituut behaalde hij zijn masterdiploma in oude muziek, waarbij zijn proefschrift handelde over de Nederlandse calvinisten. Gedurende zijn studie in Tokio deed hij ervaring op als dirigent van het koor Bach Kantate Club en werd hij geïnspireerd door pianist Michio Kobayashi. Later studeerde hij orgel bij Jos van der Kooy aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij cum laude zijn masterdiploma behaalde. In september 2007 begon hij aan hetzelfde conservatorium aan een studie orgelimprovisatie en klavecimbel bij Bob van Asperen. Hij volgde ook masterclasses voor piano, hamerklavier en liedbegeleiding bij verschillende gerenommeerde docenten.

Suzuki is sinds 2002 continu lid van het Bach Collegium Japan en treedt regelmatig op als klavecimbelspeler en organist, zowel live als op cd-opnames, met dit ensemble. Hij richtte samen met de Japanse violiste Yukie Yamaguchi het "Ensemble Genesis" op, dat zowel historische als moderne instrumenten gebruikt tijdens optredens. Hij is tevens de dirigent van dit ensemble. Suzuki is uitgenodigd om op te treden op diverse internationale festivals, waaronder het Lake District Zomerfestival (Engeland), het festival voor eigentijdse muziek Miyazaki (Japan) en het Schleswig-Holstein Musikfestival (Duitsland).

Naast zijn werk als uitvoerend musicus is Suzuki ook actief als componist. Zijn motet Apokalipsis II, geschreven voor het ensemble "Setti Voci", ging in 2006 met succes in première tijdens het festival Melos Logos in Weimar.

Concerten