Schaefer Marcus1

Markus Schäfer

Solist

De lyrische tenor heeft een uitstekende reputatie opgebouwd, vooral in operarollen van Mozart, als evangelist in de passies van Johann Sebastian Bach en in de grote oratoria van de 19e eeuw.

Markus Schäfer studeerde zang en kerkmuziek in Karlsruhe en Düsseldorf bij Armand McLane. Na een bezoek aan de operastudio van het operagebouw van Zürich maakte hij daar zijn debuut en ontving hij zijn eerste verloving. Daarna volgden posities als ensemblelid bij de Staatsopera van Hamburg en bij de Deutsche Oper am Rhein Düsseldorf.

Gastoptredens en concertreizen brachten hem naar veel van de belangrijkste filharmonische orkesten, operahuizen en festivals. De lyrische tenor heeft een uitstekende reputatie opgebouwd, vooral in operarollen van Mozart, als evangelist in de passies van Johann Sebastian Bach en in de grote oratoria van de 19e eeuw. Hij werkte samen met dirigenten als onder meer Jos van Immerseel, René Jacobs, Sigiswald Kuijken, Frans Brüggen, Paul McCreesh, Philippe Herreweghe, Kent Nagano en Kirill Petrenko.

Als liedvertolker genoot Markus Schäfer onder meer grote successen in New York (Lincoln Center), Wenen, bij de Schubertiades Feldkirch en Schwarzenberg, Wigmore Hall in Londen en de Heidelberg Spring.

Talrijke bekroonde cd-opnamen (waaronder een Grammy voor de Matthäus Passion met Harnoncourt) en radioproducties documenteren het brede spectrum van zijn vaardigheden, waaronder barokmuziek, klassieke en romantische werken en premières van hedendaagse muziek zoals die van Wolfgang Rihm en Wilhelm Killmayer.

Zijn bijzondere liefde ligt bij de historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk, zoals je bijvoorbeeld kunt ervaren in zijn recente lied-cd-producties met fortepiano's.

Schäfer is sinds 2008 zangprofessor aan de Hannover University of Music, Dance and Media.

Concerten