Pantus Marc Candide Rietdijk

Marc Pantus

Solist

Na zijn opleiding als beeldend kunstenaar studeerde Marc Pantus zang aan het Utrechts Conservatorium en het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij respectievelijk Udo Reinemann en Meinard Kraak, en aan het Steans Institute for Young Artists in Chicago.

De Nederlandse bas-bariton soleerde onder meer bij het Koninklijk Concertgebouworkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Nederlands Kamerorkest, Asko|Schönberg, de Nederlandse Bachvereniging, het Royal Philharmonic Orchestra en cross-over dansgezelschap ISH.

Hij werkte mee aan verscheidene cd’s, waaronder een opname van Bachs Matthäus-Passion onder leiding van Jos Vermunt in de Nederlandse hertaling van Jan Rot. In december 2013 verscheen zijn eerste solo-cd HARRY, Heine in Holland met liederen van Nederlandse componisten op tekst van Heinrich Heine. Hij wordt begeleid door pianist Rudolf Jansen. Een luisterboek met de memoires van Heine, voorgelezen door Arnon Grunberg, maakt ook deel uit van de cd-box.

Met zijn eigen operagezelschap I Piccoli Holandesi creëerde Pantus als regisseur en zanger enkele komische operaproducties, waaronder twee aan Don Quichot en Sancho Panza gewijde collage-opera’s. Voor de Magische Muziekfabriek zong en regisseerde hij de opera El retablo de Maese Pedro van Manuel de Falla, en voor vocaal ensemble Frommermann maakte hij de in de pers geroemde ode aan Schubert, FrommerFranz, en de jubileumvoorstelling 10 jaar Onvoorwaardelijk. Voor Wishful Singing ’female a cappella’ maakte hij de voorstelling Victory! - van Bingen tot Boogie met werken van Hildegard von Bingen en nieuw geschreven composities geïnspireerd door Mondriaans schilderij Victory Boogie Woogie. Voor en met het Coco Collectief maakte hij een regie van de Winterreise van Schubert in de bewerking van Maurice Lammerts van Bueren. Voor het Luthers Bach Ensemble maakte hij een indrukwekkende regie van de Mattheuspassie van Bach, die komend voorjaar voor de derde keer gespeeld wordt.

De Nederlandse Bachvereniging speelde zijn regie van Bach’s Koffiecantate, en Pantus keerde daar dit seizoen terug als regisseur en zanger in de voorstelling Hersenstreken, waarin ook Alzheimerspecialist professor Philip Scheltens zijn opwachting maakte. Pantus baarde onlangs opzien met zijn productie van de derde acte van Wagners Parsifal, in kleine bezetting. Behalve als regisseur en vormgever, trad Pantus ook op als Gurnemanz en Amfortas, samen met mezzosopraan Merlijn Runia en tenor Marcel Reijans, en een ensemble bestaande uit Daan Boertien op piano, Dirk Luijmes op harmonium, en Andrea Friggi op synthesizer.