Magdalena Kožená

Magdalena Kožená

Solist

Biografie Magdalena Kožená

Geboren in de Tsjechische stad Brno, studeerde Magdalena Kožená zang en piano aan het Conservatorium van Brno en aan de Academie voor Uitvoerende Kunsten in Bratislava. Magdalena tekende in 1999 als exclusieve artiest bij Deutsche Grammophon en heeft sindsdien meerdere prijzen ontvangen voor haar albums, waaronder de Solo Vocal Award van Gramophone, de Artist of the Year van Gramophone, Echo Klassik, Record Academy Prize Tokyo en Diapason d'or. In 2017 smeedde Magdalena een langdurige relatie met het Nederlandse label Pentatone en haar 3 opnames bevatten 'Il Giardino dei sospiri' met klavecinist Václav Luks en Collegium 1704, een intiem kamermuziekalbum 'Soirée' en haar meest recente uitgave, 'Nostalgia' met pianist Yefim Bronfman. 

Gedurende haar illustere carrière heeft Magdalena samengewerkt met 's werelds toonaangevende dirigenten, waaronder Claudio Abbado, Pierre Boulez, Gustavo Dudamel, Bernard Haitink, Nikolaus Harnoncourt, Mariss Jansons, Sir Charles Mackerras, Sir Simon Rattle en Sir Roger Norrington. Haar lijst van vooraanstaande recitalpartners omvat de pianisten Daniel Barenboim, Malcolm Martineau, András Schiff en Mitsuko Uchida, met wie ze heeft opgetreden op prestigieuze locaties zoals Carnegie Hall, Wigmore Hall, Alice Tully Hall, Concertgebouw Amsterdam, en op de festivals van Aldeburgh, Edinburgh en Salzburg. Magdalena's begrip van historische uitvoeringspraktijken is ontwikkeld in samenwerking met vooraanstaande ensembles van historische instrumenten, waaronder het Venice Baroque Orchestra, Orchestra of the Age of Enlightenment, Il Giardino Armonico, Les Musiciens du Louvre, La Cetra Barockorchester Basel en Le Concert d'Astrée. Ze wordt ook veel gevraagd als solist bij de Berlin, Vienna en Czech Philharmonics, het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, Chamber Orchestra of Europe en de Cleveland, Philadelphia en Royal Concertgebouw Orchestras. 

Het seizoen 2023/24 van Magdalena combineert haar liefde voor kunstliederen, opera en concerten met diverse projecten die haar over de hele wereld brengen. Magdalena begint haar seizoen met recitals met Ohad Ben-Ari en Mitsuko Uchida in het Muziekgebouw Amsterdam, BOZAR Brussel, Wigmore Hall, Philharmonie Luxembourg en de Pierre Boulezsaal Berlijn. In concert sluit ze zich opnieuw aan bij Les Musiciens du Louvre voor concertuitvoeringen van Alcina (titelrol) en werkt ze samen met La Cetra Barockorchester in uitvoeringen in Carnegie Hall en in heel Europa en Zuid-Amerika. Magdalena hervat de rol van Anna in Kurt Weill's Seven Deadly Sins met de Staatskapelle Berlin en kijkt uit naar een grote concerttournee met het Chamber Orchestra of Europe. 

Op het operapodium keert Magdalena terug naar de Deutsche Staatsoper Berlin voor de titelrol in Charpentier's Medée, herneemt ze de rol van Idamante in Idomeneo met het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks en keert ze terug naar de Mozartwoche in Salzburg voor Sesto in La Clemenza di Tito. 

Magdalena werd in 2003 benoemd tot Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres door de Franse regering voor haar verdiensten voor de Franse muziek.

Concerten