Ludwig Wicki

Ludwig Wicki

Dirigent

Wicki is hoogleraar kamermuziek en directie aan universiteiten in Luzern en Bern. In 2007 ontving Ludwig Wicki de Erkenningsprijs van de stad Luzern.

Als dirigent beoefent Ludwig Wicki veel verschillende genres en stijlen. Als muziekdirecteur van de Hofkirche cultiveerde hij heilig repertoire, variërend van gregoriaans tot hedendaagse muziek met de nadruk op klassieke muziek, in het bijzonder Haydn, J.S. Bach, en de meesters van de Renaissance zoals Palestrina, Monteverdi en Schütz. Bovendien dirigeerde hij concerten met laatromantische en impressionistische werken, de Weense klassiekers en kamermuziekensemble-uitvoeringen met Stravinsky, Schönberg en hedendaagse werken.

In 1999 richtte Wicki het 21st Century Symphony Orchestra op, dat zich voornamelijk wijdt aan de uitvoering van filmmuziek. Als artistiek directeur heeft Wicki vele orkestprojecten ontwikkeld, waaronder presentaties van klassieke stomme films met livemuziek zoals die met Charlie Chaplin en Buster Keaton, en zelfs cultfilms als Nosferatu. De seizoenen van de symfonie bevatten jaarlijks meer dan tien filmmuziekprojecten en omvatten samenwerkingen met gerenommeerde filmmuziekcomponisten als Howard Shore, Randy Newman, Martin Böttcher, George Fenton en Michael Giacchino.

In 2008 dirigeerde Ludwig Wicki de wereldpremière van The Fellowship of the Ring in de KKL Luzern met het 21st Century Symphony Orchestra & Chorus, de eerste live uitvoering van de originele soundtrack van de eerste film van de trilogie The Lord of the Rings. . Sindsdien dirigeerde hij het stuk in München, Washington, D.C., Lyon, Sydney, met het London Philharmonic Orchestra in de Royal Albert Hall, met het Chicago Symphony Orchestra op het Ravinia Festival en met zijn 21st Century Symphony Orchestra bij Radio City Music. Hal in New York City. De wereldpremière van The Two Towers in 2009 en The Return of the King in 2010 volgden, evenals de wereldpremière van 2011 van Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl en de wereldpremière van 2012 van het live optreden van Fantasia.

Ludwig Wicki, geboren in Luzern, Zwitserland, groeide op in een muzikale omgeving beïnvloed door volks- en kerkmuziek. Hij studeerde trombone en trad op jonge leeftijd toe tot het Lucerne Symphony Orchestra. Daarnaast volgde Wicki studies directie en koordirectie in Bern. Verdere dirigeerstudies brachten hem naar Dresden om te studeren bij cantor Martin Flämig en naar Pescara om te studeren bij professor Donato Renzetti. Wicki heeft het voorrecht gehad om samen te werken met dirigenten als Andrew Parrott, Nikolaus Harnoncourt, Jeremy West en Simon Standage.