Lucas en Arthur Jussen

Lucas en Arthur Jussen

Solist

De Jussens

Biografie Lucas en Arthus Jussen

„Die beiden Niederländer sind großartige Klangerzähler, sie schlagen mit ihrem Sinn für Licht-und-Schatten-Wirkungen die Zuhörer: innen in ihren Bann.”
Der Tagesspiegel

Lucas & Artur Jussen behoren tot de meest gevraagde pianoduo’s van deze tijd. Gezien hun briljante internationale carrière kunnen we zeggen dat de broers Jussen (30 en 26) behoren tot één van Nederlands bekendste ambassadeurs als het gaat om klassieke muziek. Met hun energieke, bijna symbiotische spel, hun grote verfijning van klank en hun pakkende interpretaties worden ze internationaal bejubeld door pers en publiek. “Het is alsof je met twee BMW’s tegelijk rijdt,” zei dirigent Michael Schønwandt over de twee pianisten na een gezamenlijk concert.

Eerdere engagementen brachten hen naar orkesten als het Boston Symphony Orchestra, The Philadelphia Orchestra, Concertgebouworkest, Budapest Festival Orchestra, NDR Elbphilharmonie Orchestra en Academy of St Martin in the Fields. Ze hebben samengewerkt met vele gerenommeerde dirigenten, waaronder Christoph Eschenbach, Iván Fischer, Sir Neville Marriner, Andris Nelsons, Yannick Nezét-Séguin, Jukka-Pekka Saraste en Jaap van Zweden.
In augustus 2023 zullen de gebroeders Jussen deelnemen aan het Boston Symphony Orchestra onder leiding van Kazuki Yamada op het Tanglewood Festival. Daarna volgenfestivaloptredens volgen op het Rheingau Music Festival, in Gstaad en Amsterdam. Met het Basel Symphony Orchestra openen de twee het concertseizoen 2023-2024 in Basel. Hoogtepunten van het nieuwe seizoen zijn ook hun debuten met het Gewandhausorchester Leipzig, de Wiener Symfoniker en het Philharmonia Orchestra London. Andere gastoptredens brengen hun terug naar de Münchner Philharmoniker, het WDR Symfonieorkest, het Deens Nationaal Symfonieorkest en het Tonhalle Orchester Zürich. Ze voeren het concerto “Anka kuşu” (Phoenix), voor hen geschreven door Fazıl Say, uit met het Mozarteum Orkest Salzburg, met het Oslo Philharmonic en op tournee met Amsterdam Sinfonietta. Tourneeprojecten met het London Philharmonic en het City of Birmingham Symphony Orchestra volgen. Ze zijn “Artists in Residence” bij het Orchestra Sinfonica di Milano. In recitals zijn ze te horen in Hamburg, Berlijn, Bratislava, Praag, Antwerpen, Brussel, Chicago, Abu Dhabi, Hong Kong en Taiwan.

Lucas & Arthur Jussen hebben sinds 2010 een contract bij het label Deutsche Grammophon. Hun debuutopname met werken van Beethoven werd platina en bekroond met de Edison Klassiek Publieksprijs. Na een Schubert-album en “Jeux”, een opname van Franse pianomuziek, werden in 2015 de twee Mozart-concerten Kv242 en Kv365 uitgebracht, begeleid door de Academy of St Martin in the Fields o.l.v. Sir Neville Marriner. Het album behaalde de gouden status. Daarna volgden het Dubbelconcert van Poulenc en het Carnaval der Dieren van Saint-Saëns, opgenomen met het Concertgebouworkest onder leiding van Stéphane Denève. Een opname van concerti en koralen van Johann Sebastian Bach, gemaakt in samenwerking met het Amsterdam Sinfonietta, werd uitgebracht in 2019. Op “The Russian Album” (2021) interpreteren ze werken voor twee piano’s van Rachmaninoff, Stravinsky en Arensky. In hun nieuwste opname “Dutch Masters” (april 2022), begeleid door onder andere het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Karina Canellakis, wijden ze zich aan werken van Nederlandse componisten. De opname werd bekroond met een Edison Klassiek in de categorie “Kamermuziek” en de Publieksprijs in september 2022.

De gebroeders Jussen kregen hun eerste pianolessen van Leny Bettman in hun geboorteplaats Hilversum. Als kind traden ze op voor Koningin Beatrix en hun eerste prijzen op concoursen volgden. In 2005 ontmoetten de twee de Portugese pianiste Maria João Pires. In de jaren daarna kregen ze les van zowel Pires als gerenommeerde Nederlandse docenten. Lucas voltooide zijn opleiding bij Menahem Pressler in de VS en bij Dmitri Bashkirov in Madrid. Arthur voltooide zijn studie bij Jan Wijn aan het Conservatorium van Amsterdam.

Concerten