Lucas Debargue 2017 Xiomara Bender 04 1

Lucas Debargue

Solist

De ongelooflijke gave, artistieke visie en creatieve vrijheid van Lucas Debargue werd onthuld door zijn optredens op de Tsjaikovski Internationale Wedstrijd in Moskou in 2015 en onderscheiden met de felbegeerde prijs van de Moscow Music Critics Association.

Tegenwoordig wordt Lucas uitgenodigd om solo en met toonaangevende orkesten te spelen op de meest prestigieuze locaties van de wereld, waaronder Berlin Philharmonie, Concertgebouw Amsterdam, Konzerthaus Vienna, Théâtre des Champs Elysées en Philharmonie Paris, de Londense Wigmore Hall en Royal Festival Hall, Alte Oper Frankfurt, Cologne Philharmonie, Suntory Hall Tokyo, de concertzalen van Beijing, Shanghai, Taipei, Seoul, en natuurlijk de legendarische Grand Hall van het Tsjaikovski Conservatorium in Moskou, de Mariinsky Concert Hall in St. Petersburg en Carnegie Hall in New York. Hij verscheen ook verschillende keren op de zomervergaderingen van La Roque d'Anthéron en Verbier. Lucas Debargue werkt regelmatig samen met Valery Gergiev, Mikhail Pletnev, Vladimir Jurowski, Andrey Boreyko, Tugan Sokhiev, Vladimir Spivakov en Bertrand de Billy. Zijn kamermuziekpartners zijn Gidon Kremer, Janine Jansen en Martin Fröst. Lucas, geboren in 1990, smeedde een zeer onconventionele weg naar succes. Nadat hij op 10-jarige leeftijd klassieke muziek had ontdekt, begon de toekomstige muzikant zijn passie en nieuwsgierigheid te voeden met diverse artistieke en intellectuele ervaringen, waaronder geavanceerde studies van literatuur en filosofie. De ontmoeting met de gevierde pianolerares Rena Shereshevskaya bleek een keerpunt: haar visie en begeleiding inspireerden Lucas om zich een leven lang professioneel in te zetten voor muziek.

Lucas Debargue, een performer met een felle integriteit en duizelingwekkende communicatieve kracht, haalt inspiratie voor zijn spel uit literatuur, schilderkunst, film, jazz en ontwikkelt een zeer persoonlijke interpretatie van een zorgvuldig geselecteerd repertoire. Hoewel het kernpianorepertoire centraal staat in zijn carrière presenteert hij graag werken van minder bekende componisten als Karol Szymanowski, Nikolai Medtner of Milosz Magin.

Lucas besteedt een groot deel van zijn tijd aan compositie en heeft al meer dan twintig werken voor pianosolo- en kamerensembles gemaakt. Deze omvatten Orpheo di camera concertino voor piano, drums en strijkorkest, in première gebracht door Kremerata Baltica, en een Piano Trio was opgericht onder auspiciën van de Louis Vuitton Foundation in Parijs.  Als vaste gastartiest van Kremerata Baltica heeft Lucas de opdracht gekregen om een kameropera te schrijven.

Sony Classical heeft vijf van zijn albums uitgebracht met muziek van Scarlatti, Bach, Beethoven, Schubert, Chopin, Liszt, Ravel, Medtner en Szymanowski. Zijn monumentale vierdelige eerbetoon aan Scarlatti, dat eind 2019 uitkwam, is geprezen door The New York Times en door NPR geselecteerd uit 'de tien klassieke albums om het volgende decennium in te luiden'. In augustus 2021 verschijnt een album gewijd aan de Poolse componist Miłosz Magin. Een ware ontdekking van een fascinerende maar onbekende componist opgenomen met Kremerata Baltica en Gidon Kremer. Lucas' doorbraak op het Tsjaikovski-concours is het onderwerp van de documentaire To Music. Geregisseerd door Martin Mirabel en geproduceerd door Bel Air Media, werd het vertoond op het International Film Festival in Biarritz in 2018. 


Quote

Sinds het bezoek van Glenn Gould aan Moskou en de overwinning van Van Cliburn op het Tsjaikovski-concours in het heetst van de Koude Oorlog, heeft nog nooit een buitenlandse pianist zo'n razernij uitgelokt.

Olivier Bellamy, DE HUFFINGTON POST


Concerten