Lin Liao

Lin Liao

Dirigent

Biografie Lin Liao

De in Duitsland wonende Taiwanese dirigente Lin Liao leidt met een uitgesproken gevoel voor klank en dramaturgische vaardigheid repertoire van de klassieke tot de moderne periode. Haar werk wordt gekenmerkt door een grote openheid tegenover nieuwe kunstvormen en uitgebreide ervaring met multidisciplinaire programma's en projecten.

In het huidige seizoen maakt Lin Liao haar debuut onder andere bij het Deutsches Symphonie-Orchester Berlin en het Münchener Kammerorchester. Daarnaast leidt ze verschillende ensembleprojecten, waaronder met het Klangforum Wien, het Ensemble intercontemporain en het Ensemble Ascolta. Voor de operafestivals in Aarhus en Kopenhagen brengt ze de nieuwe opera Girl with a Hurricane Brain van Laura Bowler onder regie van Katie Mitchell in première.

Een hoogtepunt van het afgelopen jaar was haar dirigentschap ter gelegenheid van de 70e verjaardag van Philippe Manoury. Ze voerde zijn monumentale ruimtelijke compositie Ring uit in de Philharmonie de Paris met het Orchestre de Paris. Daarnaast leidde ze concerten en producties met onder andere het Mozarteumorchester Salzburg, het Festivalorchester van het Schleswig-Holstein Musik Festival, het Zürcher Kammerorchester en het WDR Sinfonieorchester, waarbij ze onder andere een multimediale realisatie van Karlheinz Stockhausens Tierkreis met de leden van het orkest uitwerkte. Als dirigent was ze onder andere te zien met het Asko|Schönberg Ensemble, het Ensemble Contrechamps, het Kammerensemble Norbotten NEO, het Ensemble Modern en met het Ensemble intercontemporain en het Ensemble Ulysses.

Lin Liao heeft een bijzondere band met de Lucerne Festival Academy, waar ze onder andere optredens van Karlheinz Stockhausens Gruppen (2007) en Inori (2018) dirigeerde. Ter gelegenheid van de 70e verjaardag van de première van Pierre Boulez' Polyphonie X leidde Lin Liao op uitnodiging van Wolfgang Rihm in Luzern de eerste hernieuwde uitvoering van het werk dat Boulez na de première had teruggetrokken. Daarnaast treedt ze regelmatig op bij gerenommeerde festivals zoals het Ultraschall Festival Berlin, ManiFeste in Parijs, Musica in Straatsburg en de Klangspuren in Schwaz.

Op het gebied van symfonische muziek heeft Lin Liao onder andere gedirigeerd bij het Rotterdam Philharmonic Orchestra, het ORF Radio-Sinfonieorchester Wien, het Beethoven Orchester Bonn, het Orquestra Metropolitana de Lisboa, het National Taiwan Symphony Orchestra en het Taipei Symphony Orchestra. Daarnaast is ze betrokken bij educatieve projecten, onder andere regelmatig bij het Gewandhaus zu Leipzig.

Haar veelzijdige muziektheaterrepertoire heeft ze recent ontwikkeld als 1e kapelmeester bij het Schleswig-Holsteinisches Landestheater en eerder in betrekkingen in Chemnitz en Wittenberg, evenals als gast bij de Deutsche Oper am Rhein, het Wiener Operntheater en het Theater Krefeld/Mönchengladbach. Ze dirigeerde onder andere Tiefland, Hänsel und Gretel, Die Entführung aus dem Serail, Madame Butterfly, La Cenerentola, La Traviata, Don Carlos en Die Fledermaus.

In 2008 leidde Lin Liao in Taipei de première van de opera The Peach Blossom Fan van Chang-Fa Yiu, met een vocaal en instrumentaal ensemble van de Peking Opera en een westers symfonieorkest. In 2013 volgde in Boedapest de première van de kameropera Out at S.E.A. - een gezamenlijke compositie van zes jonge componisten - met verdere uitvoeringen in Milaan, Parijs, Brussel en Krakau.

Haar passie voor talentontwikkeling heeft Lin Liao van 2020-2022 gerealiseerd in het kader van haar onderwijsactiviteiten aan de Hochschule für Musik und Theater "Felix Mendelssohn Bartholdy" Leipzig. Eerder leidde ze bij het nieuwe National Kaohsiung Center for the Arts Taiwan de Weiwuying Academy binnen het Contemporary Music Platform, met als doel het bevorderen van getalenteerde Taiwanese musici op het gebied van hedendaagse muziek.

Lin Liao studeerde compositie en piano aan de Taipei National University of the Arts en behaalde vervolgens met onderscheiding haar diploma in dirigeren aan de Universität für Musik und darstellende Kunst in Wenen. Ze kreeg ook artistieke impulsen tijdens masterclasses onder andere met Bernhard Haitink en Leif Segerstam. Pierre Boulez en Peter Eötvös herkenden al vroeg de kwaliteiten van de jonge dirigente en droegen Lin Liao het dirigeren van Stockhausens Gruppen op tijdens het Lucerne Festival 2007. Sindsdien heeft ze intensief samengewerkt met Peter Eötvös, die haar onder andere in 2009 uitnodigde voor het Holland Festival: daar assisteerde ze hem bij de uitvoering van het volledige werk van Edgar Varèse en leidde ze repetities met het Rotterdam Philharmonic Orchestra en het Ensemble Asko|Schönberg.

Concerten