Jun Märkl

Jun Märkl

Dirigent

Biografie Jun Märkl

Jun Märkl is een zeer gerespecteerd vertolker van zowel symfonisch als operatisch Germaans repertoire, en ook voor zijn idiomatische verkenningen van de Franse impressionisten. Zijn langdurige relaties bij de staatsopera's van Wenen, Berlijn, München en Semperoper Dresden werden aangevuld met zijn directeurschappen van het Nationaltheater Mannheim (1994-2000), Orchestre National de Lyon (2005-2011) , MDR Symphony Orchestra Leipzig (2007-2012) en het Baskisch Nationaal Orkest (2014-2017). 

Hij bekleedt sinds 2021 functies bij het Malaysia Philharmonic Orchestra als muziekdirecteur, vanaf 2022 als music director van het National Symphony oRchestra of Taiwan, artistiek adviseur van Indianapolis Symphony Orchestra, eerste gastdirigent van Resident Orkest Den Haag en Oregon Symphony Orchestra. Hij trad op met veel van 's werelds toonaangevende orkesten, waaronder de Beierse Radio Symphony, München, Hamburg, Oslo philharmonics, de Cleveland, Boston, Chicago, Philadelphia, Montreal, Melbourne, Sydney orkesten, NHK Symphony Orchestra Tokyo, Tonhalle Orchester Zürich, Orchestre de Paris. 

Jun Märkl was een vaste gast in de staat opera's van Wenen, München, Berlijn en Semperoper Dresden, en was vaste dirigent van de Beierse Staatsoper tot 2006. Hij maakte zijn debuut in het Royal Opera House Covent Garden met Götterdämmerung in 1996 en met Il Trovatore aan de Metropolitan Opera in 1998.  Hij dirigeerde complete Ring-cycli bij de Deutsche Oper Berlin en bij het New National Theatre in Tokio 2001-2004, en toerde door Japan met Semperoper Dresden en Wiener Staatsoper. 

Jun Märkl heeft een uitgebreide discografie, van de meer dan 50 cd's heeft hij de volledige Schumann-symfonieën opgenomen met de NHK-symfonie, Mendelssohn en Wagner met de MDR, Ravel , Messiaen en een 9-cd-opname van Debussy met Lyon die leidde tot eer door het Franse ministerie van Cultuur in 2012 met de 'Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres'. Onlangs nam hij 3 cd's op met werken van Toshio Hosokawa en 4 Cd's met zeldzame werken van SaintSaens. 

Märkl's vader was een vooraanstaand concertmeester en zijn moeder een solopianiste. Jun Märkl studeerde aan de Musikhochschule in Hannover, bij Sergiu Celibidache in München en Gustav Meier in Michigan. In 1986 won hij het dirigeerconcours van de Deutsche Musikrat en een jaar later won hij een beurs van het Boston Symphony Orchestra om in Tanglewood te studeren bij Leonard Bernstein en Seiji Ozawa. Hij is ook zeer toegewijd aan het werken met jonge muzikanten: regelmatig werkte hij als chef-dirigent op het Pacific Music Festival in Sapporo, het Aspen Music Festival, Colorado en hij geeft les als gastprofessor aan het Kunitachi College of Music Tokyo.

Concerten