Jules Baeten web 3

Jules Baeten

Solist

Het spel van de Belgische klarinettist Jules Baeten wordt beschreven als soeverein, integer, overtuigend en toch bescheiden. Jules is net benoemd tot de nieuwe soloklarinettist van Philzuid. Momenteel woont hij in Londen voor zijn fellowship bij Southbank Sinfonia.

Hij won verschillende nationale en internationale concoursen waaronder de 1e prijs op het 'InMusic' klarinetfestival concours (Portugal, 2022), 1e prijs op het 2e Swiss International Music Competition (Zwitserland, 2022), een gouden medaille op de 1e Vienna International Music Competition (Oostenrijk, 2018) en hij werd verkozen tot ‘Classic Young Master’ door de gelijknamige stichting (Nederland, 2018).

Jules deed orkestervaring op bij  het Nationaal Orkest van België, het Antwerp Symphony Orchestra, het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Nederlands Kamerorkest, Ulster Orchestra en de BBC Philharmonic, waar hij voorheen op trial was voor de positie van basklarinet. 

Hij was lid van het European Union Youth Orchestra en het Gustav Mahler Jugendorchester. Mede hierdoor heeft hij kunnen werken met dirigenten als Andrea Battistoni, Alexandre Bloch, Elim Chan, Stéphane Denève, Iván Fischer, Hartmunt Haenchen, Philippe Herreweghe, Stanislav Kochanovsky, Gergely Madaras en Gábor Takács-Nagy. Het stelde hem in staat op te treden in de mooiste concertzalen ter wereld, zoals het Concertgebouw in Amsterdam, de Royal Albert Hall in Londen en het Rudolfinum in Praag.

Jules begon zijn muzikale opleiding aan de Academie voor Muziek, Theater en Dans in Maasmechelen bij Michèlle Geerlings. Op 15-jarige leeftijd trad hij toe tot de Jong Talent Klas van het Conservatorium Maastricht, waar hij in 2020 cum laude afstudeerde in de klas van Roeland Hendrikx. In mei voltooide Jules zijn masterstudie aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag bij Olivier Patey. Tijdens zijn eindexamen voerde hij de Nederlandse première uit van 'At the hills of Hampstead Heath', een klarinetconcert geschreven door Emmy Lindström. Hiervoor ontving hij de Fock Medaille prijs voor het beste eindexamen en een onderscheiding voor uitmuntend muzikantschap en visionaire prestaties.

Aanvullende inspiratie vond hij aan de Saline Royale Academie bij Sharon Kam en de Académie musicale de Villecroze bij Pascal Moraguès. Verder volgde hij internationale masterclasses bij onder meer Nicolas Baldeyrou, Michael Collins, Julien Hervé, Charles Neidich, Marc Nuccio, Calogero Palermo, Andreas Sundén en Annelien Van Wauwe.

Naast zijn activiteiten als orkestmuzikant en kamermuzikant is hij ook een toegewijde leraar die het beste uit elke student probeert te halen door hem of haar aan te moedigen en te helpen bij het nastreven van hun eigen muzikale doelen. 

Concerten