Joyce Yang

Joyce Yang

Solist

Biografie Joyce Yang

Gezegend met "poëtisch en gevoelig pianospel" (Washington Post) en een "wonderbaarlijk gevoel voor kleur" (San Francisco Classical Voice), weet de voor een Grammy genomineerde pianiste Joyce Yang het publiek te betoveren met haar virtuositeit, lyriek en interpretatieve gevoeligheid.

Ze kwam voor het eerst internationaal in de belangstelling in 2005 toen ze de zilveren medaille won op de 12e Van Cliburn International Piano Competition. Als jongste deelnemer op 19-jarige leeftijd nam ze twee extra prijzen mee naar huis: Beste Uitvoering van Kamermuziek (met het Takàcs Quartet) en Beste Uitvoering van een Nieuw Werk. In 2006 maakte Yang haar gevierde debuut bij het New York Philharmonic, samen met Lorin Maazel in Avery Fisher Hall, en tijdens de tournee van het orkest door Azië, waarmee ze een triomfantelijke terugkeer maakte naar haar geboortestad Seoul, Zuid-Korea.

In de afgelopen tien jaar is Yang uitgegroeid tot een "verbazingwekkende artiest" (Neue Zürcher Zeitung), die haar kleurrijke muzikale persoonlijkheid laat zien in solo-recitals en samenwerkingen met 's werelds toporkesten en kamermusici via meer dan 1.000 debuut- en re-engagements. Ze ontving de Avery Fisher Career Grant in 2010 en verdiende haar eerste Grammy-nominatie (Beste Kamer Muziek/Kleine Ensemble Uitvoering) voor haar opname van Franck, Kurtág, Previn & Schumann met violist Augustin Hadelich. Ze is een vaste waarde geworden op het zomerfestivalcircuit met frequente optredens op programma's van het Aspen Summer Music Festival, La Jolla SummerFest en de Seattle Chamber Music Society.

Yang heeft een breed scala aan opnamen op haar naam staan, waaronder de wereldpremière-opname van Michael Torke's Piano Concerto, speciaal gemaakt voor Yang en in opdracht gegeven door het Albany Symphony Orchestra. Ze heeft ook "indrukwekkende gaven" laten zien met de release van Wild Dreams (Avie Records), waarop ze werken speelt van Schumann, Bartók, Hindemith, Rachmaninoff en arrangementen van Earl Wild.

Geboren in 1986 in Seoul, Zuid-Korea, ontving Yang haar eerste pianoles van haar tante op vierjarige leeftijd. Ze nam al snel de instrument ter harte, dat ze als verjaardagscadeau ontving. In de komende jaren won ze verschillende nationale pianowedstrijden in haar geboorteland. Op tienjarige leeftijd trad ze toe tot de School of Music van de Korea National University of Arts, en maakte ze een aantal concert- en recitaloptredens in Seoul en Daejeon. In 1997 verhuisde Yang naar de Verenigde Staten om te beginnen aan studies aan de pre-college divisie van de Juilliard School bij Dr. Yoheved Kaplinsky. Na het winnen van de Concerto Competition van de pre-college divisie van Juilliard, resulteerde dit in een uitvoering van Haydn's Keyboard Concerto in D met het Juilliard Pre-College Chamber Orchestra. Na het winnen van de Greenfield Student Competition van het Philadelphia Orchestra, speelde ze Prokofievs Derde Pianoconcert met dat orkest op slechts twaalfjarige leeftijd. Yang studeerde af aan Juilliard met speciale eer als ontvanger van de Arthur Rubinstein Prize van de school in 2010, en in 2011 won ze de 30ste jaarlijkse William A. Petschek Piano Recital Award.

Yang is te zien in de film In the Heart of Music, een documentaire over de Van Cliburn International Piano Competition 2005. Ze is een Steinway-artiest.

Concerten