Jiri Rozen

Jiří Rožeň

Dirigent

Biografie Jiří Rožeň

Jiří Rožeň, Artistiek Curator van het OPERA NOVA FESTIVAL, Nationaal Theater Praag, wordt snel bekend vanwege zijn doordachte programmering en kennis van een breed scala aan repertoire. Als gepassioneerde en deskundige pleitbezorger van Tsjechische muziek brengt hij zijn unieke interpretaties van bekende werken en die van minder bekende hedendaagse componisten, waaronder Bohuslav Martinů, Josef Suk, Viktor Kalabis en Miloslav Kabeláč, naar een breder publiek.

In het seizoen 2023/24 maakt Rožeň zijn debuut bij het Bergen National Opera met een nieuwe productie van Janáčeks Katya Kabanova en keert terug naar het Gothenburg Opera voor een galaconcert ter gelegenheid van de tweehonderdste verjaardag van Smetana's geboorte, na het succes van Bartered Bride vorig seizoen. Elders in de Nordics keert hij terug naar Finland voor zijn orkestrale debuut met Jyväskylä Sinfonia. Begin volgend jaar zal hij het Schots Kamerorkest leiden in nieuwjaarsconcerten en keert hij terug naar de Slowaakse Filharmonie, Filharmonie Hradec Králové en Slowaakse Sinfonietta.

Rožeň blijft zijn relatie met het Staatsopera Praag ontwikkelen, waar hij dit seizoen terugkeert om de Tsjechische première van Ligeti's Le Grand Macabre te dirigeren en het Opera Nova festival te organiseren, waarvan hij artistiek directeur is, waarmee hij zijn reputatie als een van de leidende dirigenten van avant-garde opera versterkt. Voor het huis heeft hij in eerdere seizoenen Flammen, Seven Deadly Sins, Erwartung en Rusalka gedirigeerd en in de zomer van 2022 heeft hij Nono's Prometeo in Tsjechië in première laten gaan, als onderdeel van zijn nauwe samenwerking met het Ostrava Centre for New Music.

Vorig seizoen maakte Jiří Rožeň belangrijke debuten bij orkesten in Noord-Amerika, waaronder het Seattle Symphony, Utah Symphony en Naples Philharmonic. Elders zijn hoogtepunten in eerdere seizoenen onder meer succesvolle debuten bij het Deens Radiosymfonieorkest, BBC Symphony Orchestra, Royal Philharomnic Orchestra, Royal Scottish National Orchestra, Stavanger Symphony Orchestra, Royal Liverpool Philharmonic, Aalborg Symphony, Hallé, Orchestre National de Metz, MDR Leipzig, Bochumer Symphoniker en Orquesta Sinfónica de las Islas Baleares. In België heeft hij gedirigeerd bij veel van de belangrijkste orkesten, waaronder Orchestre national de Belgique, Brussels Philharmonic, Flanders en Antwerp Symphony orchestras en Orchestre Philharmonique Royal de Liège.

Samenwerkingen met solisten in eerdere seizoenen omvatten gerenommeerde solisten zoals Nobuyuki Tsuji, Randall Goosby, Alban Gerhardt, Lukáš Vondráček, Esther Yoo, Kian Soltani, Josef Špaček, Francesca Dego, Arabella Steinbacher, Jan Mráček, Pavel Šporcl, Kirill Gerstein, Vadim Gluzman en Lawrence Brownlee.

Geboren in Praag in 1991, studeerde Rožeň directie aan conservatoria en universiteiten in Praag, Salzburg, Hamburg, Zürich en Glasgow, waar hij Leverhulme Conducting Fellow was. Hij was succesvol in Salzburg en Londen als finalist van zowel de Nestlé en Salzburg Festival Young Conductors Award als de Donatella Flick LSO Conducting Competition. Voormalig assistent-dirigent bij het BBC Scottish Symphony Orchestra, werkte Jiří samen met Donald Runnicles en Thomas Dausgaard en assisteerde hen tijdens de BBC Proms en het Edinburgh International Festival. Zijn mentoren zijn onder meer Garry Walker, Dennis Russell Davies, Ulrich Windfuhr en Johannes Schlaefli. Andere belangrijke invloeden zijn Bernard Haitink, David Zinman en Peter Eötvös in masterclasses met orkesten zoals het Concertgebouworkest, Orchestre Philharmonique de Radio France en Tonhalle-Orchester Zürich.

Concerten