Carpentier Irene LR

Irene Carpentier

Solist

Als ensemblezangeres verleent Irene Carpentier sinds 2015 regelmatig haar medewerking aan Studium Chorale en sinds 2016 aan het WDR Radiokoor (Keulen) waar ze dit seizoen als vast lid werd aangenomen.

De Belgische sopraan Irene Carpentier spitst zich muzikaal voornamelijk toe op de uitvoering van concert- en oratoriumrepertoire. Ze werkte eerder samen met Peter Eötvös, Nicolas Fink, Thomas Hengelbrock, Graham Johnson, Dimitri Liss, Filip Rathé, Pietro Rizzo, Frank Agsteribbe, Nicolas Achten, Jos Van Veldhoven, Jan Vuye e.a. Ze trad op in concertzalen, kerken en theaters in heel Europa, met als hoogtepunten de Elbphilharmonie Hamburg, de Dom van Keulen, Thomaskirche Leipzig, KVS Brussel, Sint-Salvatorkathedraal Brugge, Stadsschouwburg Amsterdam, Théâtre de la Ville Paris, Opéra de Marseille, South Bank Centre London, Teatro Alhambra Granada, Teatro Central Sevilla, Ridehuset Århus en Oslo Konserthus. 

Naast haar grote passie voor het geestelijke repertoire, kan Irene Carpentier het publiek ook raken met haar interpretaties van het lied- en operarepertoire. Zij geeft regelmatig liedconcerten en werkte mee aan producties van o.a. Muziektheater Transparant, de Vlaamse Opera, Les Ballets C de la B en Ensemble Leporello. In het kader van haar eigen productiehuis werkte zij o.a. aan Zout en Grietje de Heks, een opera voor kinderen vanaf 8 jaar, in samenwerking met de Vlaamse Opera. Ze zong de rol van Grietje. 

Naast het zingen, begeleidt de sopraan ook met veel enthousiasme haar eigen zangstudenten, waarvan verschillende studenten ondertussen zelf professioneel zingen, en is ze stemcoach bij het Bachkoor in Siegen. Bovendien begeleidt ze als stemcoach studenten aan de universiteit in Siegen. Sinds 2023 wordt ze hierbij ondersteund door een beurs van de Heidehofstichting voor het project "Stimmt! Gesunde Lehrerstimme für bessere Lernbedingungen in der Klasse". 

Irene Carpentier studeerde aan het Conservatorium van Antwerpen bij Stephanie Friede. Ze behaalde tegelijk ook haar zang-pedagogisch diploma. Daarna studeerde ze aan de Operastudio Vlaanderen in Gent en behaalde een tweede masterdiploma aan de Fontys Hogeschool voor de kunsten in Tilburg (NL) bij Xenia Meijer, ondersteund door Stichting Robus en het Tivoli Fonds. Ze kreeg verder belangrijke muzikale impulsen van Anthony Rolfe Johnson, Graham Johnson, Barbara Bonney, Ann Murray, Roberta Invernizzi, Maarten Koningsberger, Valerie Guillorit, Paul Triepels en Johannette Zomer.

Concerten