32 MD Storioni47556 scaled 2

Het Storioni Trio

Solist

Het Storioni Trio wordt algemeen beschouwd als een van ’s werelds toonaangevende pianotrio’s. Het ensemble, opgericht in 1995, ontleent zijn naam aan de door Laurentius Storioni gebouwde viool (1794) die door Wouter Vossen wordt bespeeld.

Piano Bart van de Roer
Viool Wouter Vossen
Cello Marc Vossen

In de beginjaren werkten de drie musici intensief met het Vermeer kwartet, de violist Isaac Stern, cellist Mstislav Rostropovich en met Menahem Pressler, de pianist van het roemruchte Beaux Arts Trio. Het winnen van de ‘Kersjes Prijs’ in 2000 droeg bij aan een vliegende start.

Dit seizoen viert het ensemble zijn 25-jarig jubileum. ‘We hebben nog steeds het enthousiasme dat er vijfentwintig jaar geleden was,’ zegt Wouter Vossen. ‘Wij worden permanent gedreven door enthousiasme over de volgende stap, en die maak je meestal vanuit een muzikaal perspectief. Dat geeft veel energie.’

In die kwart eeuw heeft het Storioni Trio een geheel eigen geluid en kleur gevonden. Zo intensief als de repetities van het trio zijn, zo indringend zijn de concerten. Dit zijn musici die verder willen gaan dan de muziek, zij willen een verhaal vertellen. Het is hun drijfveer om een breed publiek te laten genieten van die levende muziek, vanuit de overtuiging dat je met muziek grenzen kunt overbruggen. Het Storioni Trio vindt het sociale aspect van de muziekbeleving essentieel. Samen met het publiek geniet het trio van de interactie die in maar ook buiten de concertzaal plaatsvindt. Het trio speelt steeds vaker in unieke ruimtes en op ongewone locaties om samen met het publiek op ontdekkingsreis te gaan.

Het repertoire van het Storioni Trio is breed en omvat werken variërend van klassiek tot hedendaags, van Haydn tot Aho. Beethoven heeft een speciale plek in het hart van de trioleden: ‘Hij daagt ons uit om steeds weer te herontdekken waar zijn muziek over gaat en waar onze persoonlijke grenzen liggen.’ Het drietal heeft meerdere keren de complete pianotrio’s van Beethoven als cyclus uitgevoerd, op zowel authentieke als moderne instrumenten. 

Concerten