Graf Hans Christian Steiner 2

Hans Graf

Dirigent

Bekend om zijn brede repertoire en creatieve programmering, is de vooraanstaande Oostenrijkse dirigent Hans Graf een van de meest gerespecteerde musici van vandaag.

Graf werd in 2001 benoemd tot muziekdirecteur van de Houston Symphony en is de langstzittende muziekdirecteur in de geschiedenis van het orkest. Hij werd benoemd tot Conductor Laureate aan het einde van zijn ambtstermijn in mei 2013. Voor zijn aanstelling in Houston was hij acht seizoenen muziekdirecteur van het Calgary Philharmonic en bekleedde hij dezelfde functie bij het Orchestre National Bordeaux Aquitaine voor zes jaar. Hij leidde ook het Salzburg Mozarteum Orchestra van 1984 tot 1994 en het Baskisch Nationaal Orkest van 1994 tot 1996. In juli 2019 werd de heer Graf benoemd tot chef-dirigent van de Singapore Symphony, te beginnen in juli 2020. Hans Graf was een frequente gast bij alle grote Noord-Amerikaanse orkesten. Zijn gastoptredens omvatten optredens met de Cleveland en Philadelphia Orchestras, de New York en Los Angeles Philharmonics, en de Boston, San Francisco, St. Louis, Cincinnati, National, Detroit, Dallas, Toronto, Montreal, Vancouver, Baltimore, Indianapolis, New Jersey en Milwaukee symfonieën, evenals het St. Paul Chamber Orchestra onder anderen.

Graf maakte zijn debuut in Carnegie Hall met de Houston Symphony in januari 2006 en keerde terug naar Carnegie als leider van het Orchestra of St. Luke's in maart 2007. Latere optredens met de Houston Symphony in Carnegie omvatten de presentatie van de New Yorkse première van The Planets - An HD Odyssey, met het orkest dat Holst's beroemde werk speelt, The Planets, vergezeld van exclusieve high-definition beelden van NASA's verkenning van het zonnestelsel, en deelname aan Carnegie's Spring for Music-festival met een volledig Sjostakovitsj-programma. In Europa dirigeerde de heer Graf de Wiener Philharmoniker, de Wiener Symphoniker, het Koninklijk Concertgebouw en de Leipziger Gewandhausorchesteren, evenals de St. Petersburg Philharmoniker en de Russische Nationale Philharmoniker van Moskou; het Deutsches Symphony Orchestra Berlin, het Bayerisch Radio Orkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest, het Budapest Festival Orchestra en het Dresden Philharmonic; de Deense radio Symfonie en de Oslo en Stockholm Philharmonics; en in Londen, de London Symphony, London Philharmonic en Royal Philharmonic Hij is ook een regelmatige gast bij de symfonieën van Sydney, Melbourne en Auckland en de Hong Kong, Malaysia en Seoul Philharmonics. 

Tijdens het meest recente optreden van de heer Graf op de Salzburger Festspiele leidde hij een ongewone, multimediale tv-productie van Mozarts De ontvoering uit de Seraglio met de Camerata Salzburg. Hij trad ook op op andere prestigieuze Europese festivals zoals de Maggio Musicale, Bregenz en Aix en Provence. Zijn Amerikaanse festivaloptredens omvatten optredens op Tanglewood en het Aspen Music Festival, evenals het Blossom Music Festival, het Grant Park Music Festival in het centrum van Chicago en de Bravo! Vail Valley Music Festival, waar hij in juli 2018 het New York Philharmonic dirigeerde. De heer Graf, een ervaren operadirigent, dirigeerde voor het eerst de Weense Staatsopera in 1981 en heeft sindsdien producties geleid in de operahuizen van onder andere Berlijn, München, Parijs en Rome. Zijn uitgebreide operarepertoire omvat verschillende wereldpremières. Recente opera-engagementen omvatten Parsifal bij de Opera van Zürich, Boris Godoenov bij de Opera National du Rhin in Straatsburg, en een zelden geproduceerde opera van Strauss, Die Feuersnot, in de beroemde Volksoper Wenen, waarvoor hij in 2014 de Oostenrijkse muziektheaterprijs ontving. In het najaar van 2021 moet hij een productie van Rosenkavalier leiden, ook voor de Weense Volksoper. 

Hans Graf heeft opgenomen voor de labels EMI, Orfeo, CBC, Erato, Capriccio en JVC en zijn uitgebreide discografie omvat de complete symfonieën van Mozart en Schubert, de première-opname van Zemlinsky's opera Es war einmal en de complete orkestwerken van Dutilleux, die hij onder supervisie van de componist met het Orchestre opnam Nationale Bordeaux Aquitaine voor BMG Arte Nova. Zijn talrijke opnamen met de Houston Symphony omvatten Bartok's Wooden Prince voor Koch International; Zemlinsky's Lyrische symfonie, Bergs Drie stukken uit de Lyrische Suite en Mahlers Das Lied von der Erde voor Naxos; en een DVD van The Planets - An HD Odyssey. Zijn recente opnamen omvatten de volledige werken van Paul Hindemith voor altviool en orkest met Tabea Zimmermann en de Deutsches Symphony Orchestra Berlin en een live-opname van Carmina Burana met het London Philharmonic Orchestra.

Daarnaast werd in het voorjaar van 2017 door Naxos een opname uitgebracht van een live-uitvoering van Wozzeck met de Houston Symphony; deze opname won in 2018 de Grammy voor beste opera opname, evenals de ECHO Klassik-prijs 2017 voor beste opera-opname in de categorie opera van de 20e en 21e eeuw.

Hans Graf, geboren in de buurt van Linz in 1949, begon zijn muzikale opleiding met het bestuderen van viool en piano. Na het behalen van diploma's in piano en directie aan de Musikhochschule in Graz, behaalde hij vervolgde zijn studie in Italië bij Franco Ferrara en Sergui Celibadache en in Rusland bij Arvid Jansons.

Graf is door de Franse regering genomineerd voor de Chevalier de l'Ordre de la Legion d'Honneur voor het verdedigen van Franse muziek over de hele wereld, evenals de Grote Decoratie van Eer in goud voor diensten aan de Republiek Oostenrijk. Hij is ook professor emeritus voor orkestdirectie aan de Universitat Mozarteum in Salzburg.

Concerten